De liturgische voorwerpen worden vanuit Drongelen meegenomen naar Eethen.
De liturgische voorwerpen worden vanuit Drongelen meegenomen naar Eethen. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Hoe God uit Drongelen verdween

Algemeen 2.461 keer gelezen

ALTENA • Dussen, Drongelen, Hank, Meeuwen, Sleeuwijk, Waardhuizen. Een willekeurig rijtje dorpen in onze regio. Toch hebben ze iets gemeenschappelijk, in al die dorpen sloten kerken hun deuren. Daarmee wordt de voortschrijdende ontkerkelijking ook in het Land van Heusden en Altena steeds meer zichtbaar.

Tweemaal per jaar luidt het kerkklokje aan de Buitenkade in Hank nog. Op de dag dat de twee kinderen van de familie Groen jarig zijn. Op 29 april 2012 werd in het kerkje de laatste eredienst gehouden van de hervormde gemeente Dussen-Hank. De liturgische voorwerpen verhuisden mee naar Dussen. Maar het kerkorgel bleef achter; voor de familie Groen een markant accent in hun riante woonkamer. Waar ooit de kerkbanken stonden, staat nu een royale hoekbank te pronken. "We zijn hier in augustus 2015 komen wonen en hebben geen moment spijt gehad, het is uniek plekje."

Nieuwe bestemming
Terwijl de Hankse hervormden naar Dussen trokken, zo mogen straks de katholieken uit Dussen naar Hank. Voor de katholieke Maria Geboortekerk gaat de Elisabethparochie een andere bestemming zoeken. Na 1 maart 2018 krijgt de kerk de functie van kapel, op zaterdag en zondag worden dan geen vieringen meer gehouden in Dussen. Wel zijn gelegenheidsvieringen in de week mogelijk, totdat de kerk verkocht is.

De katholieke kerk in Sleeuwijk aan de Rijksstraatweg sluit per 1 maart 2018 voorgoed haar deuren. Voor de wekelijkse vieringen zijn de parochianen straks aangewezen op Woudrichem of Hank.

Met het uitdragen van de doopschaal, de bijbel en de avondmaalsbekers werd 17 september afscheid genomen van de hervormde kerk in Drongelen. Het was een emotioneel moment, net als het op slot draaien van de kerk door koster Henk Rochat.

Indrukwekkende wandeltocht
Ook de wandeltocht vanaf de kerk in Drongelen was indrukwekkend. Een lange stoet volgden de dragers van de liturgische voorwerpen door de Molensteeg naar Eethen. Eenmaal bij de kerk in Eethen werden de doopschaal, bijbel en avondmaalsbekers weer binnengedragen en werd het Onze Vader gebeden. Inmiddels is de kerk in Drongelen verkocht en werd afgelopen zaterdag de inventaris te koop aangeboden. Gemeenteleden konden bieden op de kerkbanken, kerkorgel, tafels, stoelen en meer.

De sluiting van de kerk in Drongelen vormt een mijlpaal in de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena: straks is Drongelen het enige dorp in de streek dat geen kerk meer heeft. Drongelen is met 390 inwoners thans het kleinste dorp van de gemeente Aalburg, maar zeker niet het kleinste dorp in Altena.

Dat is Waardhuizen met zijn 248 inwoners, maar daar staat nog altijd de gereformeerde kerk vrijgemaakt. De gereformeerde kerk in dat dorp sloot in 2012 om samen te gaan met de PKN-gemeente in Uitwijk. In de gereformeerde kerk in Meeuwen werd zondag 22 januari de laatste eredienst gehouden. Meeuwen vormde al langer samen met Dussen één gemeente; voor de 350 leden werd het aanhouden van twee kerken financieel een te zware last. De kerk is inmiddels verkocht, maar het bordje PKN-gemeente prijkt nog op de gevel.

Geen avonddiensten
Maar niet alleen in het sluiten van kerken wordt de ontkerkelijking zichtbaar; in steeds meer kerken worden geen avonddiensten meer gehouden. Of voegen kerken hun avonddiensten samen, zoals deze zomer in de hervormde en gereformeerde kerk van Genderen. De gezamenlijke diensten trokken zelfs meer kerkvolk dan de afzonderlijke diensten, zo schreef Henk Teuling recent nog in een column in het blad Credo.

Uitzondering op de kerksluitingen zijn de bouw van hersteld hervormde kerken in Veen en Wijk. De kerk in Veen wordt begin 2018 in gebruik genomen. In Aalburg werd ook nog een nieuwe hervormde kerk gebouwd en een gereformeerde gemeente ter vervanging van de oude kerk.

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden