Anet en Johan willen graag ouderen opvangen op hun zorgboerderij.
Anet en Johan willen graag ouderen opvangen op hun zorgboerderij. Foto: Teus Admiraal

Zorg én gezelligheid in D'n Broekse Hoek

Algemeen 3.400 keer gelezen

BABYLONIËNBROEK • Naast gezin en dagelijkse werk op de boerderij bieden Anet en Johan Pruissers een gastvrije opvang voor ouderen op D'n Broekse Hoek.

"Ook de kinderen hebben meegedacht en we willen er echt iets moois van maken. Zelf heb ik in de ouderenzorg gewerkt en dat was altijd heerlijk om te doen." Anet en Johan Pruissers wonen met hun zeven kinderen op een boerderij in het buitengebied in Aalburg. Naast hun drukke gezin en het dagelijkse werk op de boerderij bieden ze tevens een gastvrije opvang voor ouderen op de nieuwe zorgboerderij D'n Broekse Hoek.

De jongste telg in het gezin is inmiddels twaalf jaar en bezoekt voor het laatste jaar de basisschool. Reden voor Anet (48) en Johan (50) om iets nieuws te gaan doen.

Opbrengsten minimaal
"Ik verzorgde altijd de vleeskalveren, maar de opbrengsten bleken eigenlijk minimaal. Toen zijn we samen gaan nadenken wat we nu echt leuk vinden en na een tijd van bezinning kwamen we uit bij een zorgboerderij. Ook de kinderen hebben meegedacht en we willen er echt iets moois van maken. Zelf heb ik in de ouderenzorg gewerkt en dat was altijd heerlijk om te doen. We hebben enkele zorgboerderijen bezocht in Den Hout, Streefkerk, Dussen, Eethen," vertelt Anet enthousiast aan de gezellige keukentafel, terwijl ze tegelijkertijd de koffie inschenkt.

Die keukentafel vormt straks ook het middelpunt van de zorgboerderij; ouderen mogen hier in de ochtend aanschuiven voor een kopje koffie met een koekje. "Dan gaan we samen kijken wat ze die dag willen doen. Het verzorgen van de dieren, tuinieren, samen zingen en muziek maken, breien of haken. Of meehelpen bij het eten koken. We gaan vooral lekker uitgebreid koken zoals appel met bonen, stamppot of erwtensoep."

Het gezin Pruissers biedt al langer zorg aan huis en vangt al jaren verschillende jongeren met een beperking op. Voor de zorg aan de ouderen heeft Anet inmiddels de benodigde papieren gehaald en zich aangemeld bij de zes Dongemond-gemeenten als zorgboerderij; het contract is al getekend.

Ook werd een kwaliteitsplan opgesteld voor de opvang van ouderen met dementie en/ of een lichamelijke beperking met onder andere huisregels, regels rond privacy en de aanmeldingsprocedures. Gemeenten kunnen ouderen met een WMO-indicatie zelf doorverwijzen naar de zorgboerderij in Babyloniënbroek. "Maar mensen mogen natuurlijk ook een keer een kijkje komen nemen met familie of vrienden. Dan kunnen ze zelf zien en ervaren hoe het hier is."

Mooie naam
Johan heeft een boerenbedrijf met melkkoeien, jongvee, schapen, kippen en honden. Hij bedacht ook de naam van de zorgboerderij D'n Broekse Hoek. "Mijn opa had hier vroeger al land en noemde het hier altijd zo. In 1998 zijn we hier komen wonen en later hebben we de boerderij overgenomen van mijn ouders. We vonden het allemaal een mooie naam." Op de boerderij heeft elk seizoen zijn eigen bijzondere gebeurtenissen. De geboorte van een kalfje, oogsten, het kuilen van het gras of het scheren van de schapen. De ouderen in de dagopvang mogen helpen bij al die klusjes. "Iemand die boer geweest is, vindt het misschien wel fijn om weer op de boerderij te helpen."

De dagopvang op D'n Broekse Hoek wordt kleinschalig van opzet. Er worden maximaal vier ouderen tegelijk opgevangen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.30 en 15.30 uur. Iedere dag begint met een kopje koffie aan de keukentafel. Naast de keuken biedt ook het tuinhuis straks ruimte aan de ouderen.

Christelijke identiteit
Anet en Johan hebben voor de dagopvang duidelijk gekozen voor een christelijke identiteit. Bij de maaltijden wordt gebeden en uit de bijbel gelezen. Voor het vervoer van de ouderen naar de zorgboerderij wordt samengewerkt met de Vereniging Ouderen Vervoer (VOV) in Aalburg.

Zorgboerderij D'n Broekse Hoek is gevestigd aan de Broeksestraat 85 in Babyloniënbroek. Mensen die interesse hebben kunnen contact opnemen via 0416-353323 of 06-39293918 of dnbroeksehoek@hotmail.com.

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden