Hermen Vreugendenhil bij de Noordeveldse molen.
Hermen Vreugendenhil bij de Noordeveldse molen. Foto: Henk Poelakker

Hermen Vreugdenhil: 'Ik zie dit als een roeping'

Algemeen 420 keer gelezen

NIEUWENDIJK • Hermen Vreugdenhil zit al in de gemeenteraad en in de Staten en gaat nu voor de Tweede Kamer.

Een onstuimige begroeting van de nog jonge hond Rouska, een bruine labrador, staat je te wachten als je de dijkwoning van Hermen Vreugdenhil in Nieuwendijk binnenstapt. Hier woont een bevlogen politicus die voor de ChristenUnie kans maakt op een plaats in de Tweede Kamer.

Hermen: "De opgezette dieren, de geweien en de boomstronken verwijzen allemaal naar een gebeurtenis, hebben allen hun specifieke verhaal. Als enthousiaste vogelaar ging ik als jochie al mee met natuurliefhebbers. Deze sperwer kreeg ik als puber van een leermeester met wie ik op zoek ging naar stropers. En kijk, die twee futen passen toch prachtig bij het wonderschone gebied van de Biesbosch? Daar kom ik graag, vaak met mijn eigen bootje dat in de jachthaven van Hank ligt. Het liefst neem ik mensen mee om ook anderen enthousiast te maken voor dit nationale park."

Altijd mooi weer
Vreugdenhil werd op Curaçao geboren in een gezin van zes kinderen. Vader was op het eiland dominee. Eigenlijk zendeling, want naar zijn kerk kwamen christenen van uiteenlopende pluimage. Altijd mooi weer, als kind veel buiten, de natuur ontdekken. Terug in Nederland groeide hij op in Berkel en Rodenrijs, een regio met veel tuinders waar hij ontdekte dat de land- en tuinbouw harmonieus moet samenwerken met de natuur. Een gebied met zijn geliefde weidevogels. Tot zijn achttiende woonde hij vervolgens in het bosrijke Drenthe, waar hij volop reeën, roofvogels, dassen en nachtzwaluwen wist te spotten.

Hij ging studeren in Wageningen: Land-, water- en milieubeheer, een studie die naadloos bij zijn interesses paste. Hermen: "De combinatie boer en natuur, dat samenspel tussen mens en Schepping, vind ik nog altijd boeiend en aantrekkelijk om gade te slaan."

Roeping
Goedlachs, maar toch heel serieus vertelt hij over zijn werkzaamheden als gemeenteraadslid in Werkendam en over zijn boeiende baan als lid van de Provinciale Staten in Brabant, in beide gevallen voor de ChristenUnie.

"Dat werk zie ik als een roeping, want ik voel me erg afhankelijk van God. Ik ben ervan overtuigd dat Hij het is die mijn leven richting en sturing geeft. Op weg naar de landelijke verkiezingen hebben we als gezin nagedacht of ik me kandidaat moest stellen voor de CU. En hoewel je als mens zelf antwoord moet geven op zo'n vraag, ervaar ik Zijn hand in het antwoord. Ik sta op nummer 8 van de lijst en hoop dat onze partij minstens die acht zetels gaat halen. Hoog in ons vaandel staat omzien naar elkaar en dat vanuit de christelijke overtuiging. Opkomen voor minderbedeelden. Natuur en milieu is een heel belangrijk item binnen de ChristenUnie. Extra geld voor ontwikkelingshulp om de opvang van vluchtelingen in de regio echt mogelijk te maken, niet te verwarren met gelukszoekers. Eén van mijn eigen speerpunten is mijn strijd tegen drugs, want die rotzooi heeft al veel te veel kapot gemaakt. De welig tierende industrie rondom drugs ondermijnt onze samenleving, verwoest levens en tast de natuur aan. Ik walg van die wereld van uitbuiting, bedreiging, intimidatie en liquidatie. Wij willen alle coffeeshops sluiten, geen festivals waar oogluikend een pilletje wordt toegestaan en als het aan mij ligt halen we vandaag nog de rode loper weg die als gevolg van ons gedoogbeleid voor drugscriminelen uitgerold is. We zijn ook tegen abortus en euthanasie. Ik wil mensen juist helpen om, eventueel begeleid, voort te leven en zie graag dat jonge moeders kiezen voor hun kindje, met steun en hulp van professionals en dierbaren."

Naast zijn politieke loopbaan leidt Hermen mede een bedrijf dat ambtenaren schoolt in o.a. de wet- en regelgeving rondom met name natuur en milieu.

"Door dat werk zie ik van heel dichtbij wat een regeltje vanuit Den Haag in de praktijk voor bijvoorbeeld de opsporingsambtenaar, de boswachter of agrariër betekent. En als iets niet blijkt te werken, ben ik de eerste die bij de politiek aan de bel trekt. Ik besef heel goed dat er veel te veel regels zijn waar flink het mes in mag worden gezet. De opvang van asielzoekers is te vaak fout gegaan, juist door starre regeltjes. Overval gemeenten niet met bussen vol mensen, maar overleg eerst met betrokkenen over locatie en aantal."

De Nieuwendijker komt op stoom, want hij is fel tegen onrecht, baalt van de grote verschillen tussen arm en rijk en is ervan overtuigd dat hij als politicus het verschil kan maken. "De combi politiek en eigen bedrijf voelt goed, ondanks werkweken van soms wel 80 uur. Ik kan iets betekenen voor mensen, kan meehelpen om de wereld duurzamer te maken. Voorbeelden: minder gas uit Groningen is hard nodig, net als extra geld voor wateroverlast door de veranderingen van ons klimaat."

Regionale vraagstukken
Stel dat Hermen in de Tweede Kamer belandt, wat mogen we dan van hem verwachten?

Een gedecideerd antwoord: "Ik zet regionale vraagstukken graag op de kaart. De Merwedebrug wordt afgesloten: ik spring in de bres voor de ondernemers die economisch getroffen worden. Hak krijgt te maken met een boycot door Jumbo: ik vraag er aandacht voor. Kleine scholen dreigen minder geld te krijgen: ik maak me sterk voor behoud van extra middelen. Christelijke uitgangspunten blijven mijn drijfveer, want opkomen voor kwetsbaren, staan voor onze vrijheid en in het geweer komen tegen onrecht is bijbels. Daar voeg ik nog graag rentmeesterschap aan toe. Al vroeg heb ik geleerd dat Moeder Natuur alleen dan gedijt, als er sprake is van samenhang. Daarom ben ik een voorstander van de verantwoorde jacht, niet omdat het jagen je een kick geeft. Wel omdat een wildbeheerder precies weet wat er in een gebied gaande is: zieke dieren, een dreigende plaag, omdat er te weinig vijanden zijn. Met een goede jacht wordt de balans weer hersteld. Wie aldus met zijn verstand omgaat met de wereld, die we tenslotte in bruikleen hebben gekregen, kan rekenen op mijn sympathie."

Henk Poelakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Drie auto's raakt beschadigd bij het ongeval.
Drie auto's lopen aanzienlijke schade op bij ongeluk op Zevenbanseweg in Nieuwendijk 112 13 uur geleden
Afbeelding
Marktkramen, glittertattoos, en terras bij Romboutstoren: dit is de Aelse Dag in mei Nieuws 13 uur geleden
• Ciel Vos draagt 'de voorzittershamer' over aan Peter Vos.
Peter Vos is nieuwe voorzitter Ondernemershuis Altena: 'We hebben elkaar nodig als bedrijven' Zakelijk 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden