Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto:

VVD en Forum hebben even veel zetels in Gelderland

  •   133 keer gelezen

GELDERLAND • Forum voor Democratie en de VVD halen in Gelderland beide acht zetels, zo blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslagen. De VVD blijft wel de grootste.

Jan Markink, lijsttrekker van de VVD, heeft alle collega-lijsttrekkers uitgenodigd om vrijdag om 16:00 uur een eerste verkennend gesprek te voeren over de verkiezingsuitslag.

Winst en verlies
De zittende coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 heeft in totaal zeven zetels verloren en heeft daarmee in elk geval geen meerderheid meer. PVV en SP leden eveneens een gevoelige nederlaag. Net als de winst van GroenLinks komt dit overeen met het landelijke beeld. GroenLinks verdubbelt in Gelderland het aantal zetels naar zes. 50PLUS mag een tweede stoel in Provinciale Staten gaan bezetten.

ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren behouden hun huidige aantal Statenleden, respectievelijk vier, drie en twee.

Definitieve uitslag
De definitieve Gelderse uitslag wordt maandag om 10:00 uur bekendgemaakt door burgemeester Marcouch van Arnhem. De dag erna, op 26 maart om 14:00 uur, sluiten de Statenleden in een vergadering de periode 2015-2019 af. Bijna de helft van de huidige Statenleden neemt afscheid, onder wie de fractievoorzitters Mike Waltmans (VVD), Harold Zoet (CDA), Fleur van der Schalk (D66) en Pieter Plug (ChristenUnie).

Installatie
Op donderdag 28 maart om 15:00 uur volgt de installatie van de Statenleden voor de periode 2019-2023. 

Alle bijeenkomsten zijn in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem. Live kijken van de vergaderingen kan via www.gelderland.nl/statenlive, bijwonen op de publieke tribune kan ook.

Kijk hier voor de nieuwe en oude zetelverdeling in Gelderland.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK