Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: ingimage

PvdA/GroenLinks Maasdriel wil donderdag praten over geiten

  •   230 keer gelezen

MAASDRIEL • PvdA/GroenLinks Maasdriel wil donderdag tijdens de raadsvergadering de geitenstallen van Van der Schans in Rossum en Hurwenen bespreken. Raadslid Kees van Drunen heeft hiervoor een interpellatie aangevraagd.

"Hiermee willen we de maar doorrollende lopende band met vergunningen stoppen", licht Van Drunen toe. Via interpellatie kan een raadslid uitleg van een wethouder of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. De gemeenteraad stemt eerst over het interpellatieverzoek.

Onverantwoord
PvdA/GroenLinks stelde het afgelopen half jaar al legio schriftelijke vragen over de vergunningen van Van der Schans, maar volgens Van Drunen dringt de tijd nu. "De uitbreiding van deze geitenhouderij gebeurt onder onze ogen, terwijl dit vanuit volksgezondheidsoogpunt onder de huidige omstandigheden onverantwoord is. Het college èn de ondernemer zijn onverantwoord bezig als zij dat niet onder ogen zien."

Hoe gaat gemeente om met vergunningen en handhaving
De oppositiepartij is bezorgd over de manier waarop de gemeente omgaat met vergunningen voor het bedrijf, en met handhaving van die vergunningen. In mei vorig jaar bleek Van der Schans onverwachts toestemming te hebben voor het bouwen van een nieuwe stal. Die was in 2012 al aangevraagd.

Geen opdracht voor controle
Van Drunen vroeg vervolgens hoeveel geiten die Van der Schans op de diverse locaties houdt. Om daar antwoord op te geven waren controles nodig, maar de gemeente gaf daar geen opdracht toe totdat Van Drunen een paar maanden later een reminder stuurde. Uit de bezoeken van de Omgevingsdienst bleken overigens geen misstanden.

Ook heeft Van der Schans volgens Van Drunen al tien jaar lang een open stal in gebruik terwijl dat volgens de vergunning een gesloten systeem moest zijn.

Druppel
De druppel die de emmer deed overlopen was nóg een vergunning die het college in december heeft verleend. "Door deze nieuwe stal zullen niet meer geiten gehouden worden… Dit laatste gelooft geen mens, die de geschiedenis van dit bedrijf op het netvlies heeft en weet dat het bedrijf al milieuvergunningen en uitstootrechten heeft weten te verzamelen voor wel 13.000 geiten. Als de stallen er staan worden ze volgestopt met geiten, met een beroep op al die bestaande rechten", stelt Van Drunen.

Vertrouwen herstellen
Hij wil vooral van het college weten hoe het na al deze 'missers' het vertrouwen van de omwonende burgers denkt te herstellen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK