Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Stichting Fiep Paviljoen presenteerde de plannen voor het paviljoen donderdagavond voorafgaand aan de carrouselvergadering.
• Stichting Fiep Paviljoen presenteerde de plannen voor het paviljoen donderdagavond voorafgaand aan de carrouselvergadering. (Foto: Britta Alink)

Fiep Paviljoen Zaltbommel wordt nationaal centrum van illustratie

  •   335 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het toekomstige Fiep Paviljoen in Zaltbommel wordt meer dan een overzichtsruimte met de leuke tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat of Otje. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het paviljoen een 'Huis van Illustratie', waar illustraties in de breedste zin van het woord te zien zullen zijn.

Centraal staat natuurlijk het werk van de in Zaltbommel geboren en getogen Fiep Westendorp (1916-2004). Op dit moment is de Statenzaal van Museum Stadskasteel in de Nonnenstraat helemaal ingericht met werk van Fiep. In het historische gebouw is ook de werkkamer van de illustratrice te zien.

Tentoonstellingsruimte

Stichting Fiep Paviljoen wil het werk van Fiep meer ruimte geven, veel meer ruimte. "Bovendien willen we er een tentoonstellingsruimte van maken", aldus voorzitter Koos de Looff tijdens een presentatie aan de carrouselvergadering afgelopen donderdagavond in het oude stadhuis. "In die ruimte, die kunsthal, komen exposities van diverse illustraties. Het kan een 'Huis van Illustratie' worden."

Andere illustratoren

Het gebouw zou 1600 vierkante meter groot moeten worden, waarvan de helft bedoeld voor expositie. Het werk van Fiep krijgt volop aandacht. Daarnaast is er ruimte voor exposities van werk van andere illustratoren zoals Anton Pieck (De Efteling) , Rien Poortvliet (Kabouters) of Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen). Ook werk van buitenlandse tekenaars is welkom, zoals E.H. Shepard (Winnie the Pooh) of Beatrix Potter (Peter Rabbit).

De overige ruimte kan worden ingericht met een winkel, horeca, kantoor en toiletvoorzieningen en een zaal voor educatieve activiteiten.

3,2 miljoen euro

De stichting mikt op 15.000 bezoekers per expositie, zo'n 40.000 mensen in totaal per jaar. Voor de bouw van het paviljoen is 3,2 miljoen euro nodig. De gemeente Zaltbommel heeft op dit moment 500.000 euro gereserveerd voor het project. De rest van het geld hopen de initiatiefnemers te werven bij het ministerie van OCW, de provincie, private fondsen zoals het Prins Bernhardfonds of de Bank Giroloterij, bij het bedrijfsleven en particulieren.

Parkeren

Politiek Zaltbommel reageerde enthousiast op de plannen. Maar had nog wel wat vragen over onder andere de financiering en de locatie. Want de vraag is natuurlijk of een gebouw van 1600 vierkante meter wel past op de plek waar vroeger de Phillipsschool stond. En hoe zit het dan met parkeren?

"We zitten het liefst nabij het Stadskasteel", aldus Koos de Looff. "En daar willen we liever geen extra geparkeerde auto's in de buurt. Dus we hopen op een grote parkeerplaats ergens in Zaltbommel en willen dan een shuttlebus naar de Nonnenstraat laten rijden."

Fiep Foundation

De Fiep Foundation, die de nalatenschap van Fiep Westendorp bewaakt en levend houdt, is nauw betrokken bij de plannen. Gioia Smid van de Foundation, die door Fiep zelf is aangesteld om haar werk te bewaken, maakt deel uit van de Raad van Toezicht van het Bommelse paviljoen.

Hedy d'Ancona

Smid was donderdagavond bij de carrouselvergadering om de plannen toe te lichten. Zij kon melden dat Hedy d'Ancona, de voorzitter van de Fiep Foundation, heeft toegezegd om lid te worden van het Comité van Aanbeveling voor het Fiep Paviljoen. Ook oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum heeft toegezegd in het Comité plaats te nemen.

Bossche Poort

In mei volgend jaar valt de definitieve beslissing over de komst van het paviljoen. Die beslissing is volgens wethouder Willem Posthouwer wel afhankelijk van de ontwikkeling van het hele gebied Bossche Poort. "Als college hebben we er nog geen definitief oordeel over", zei hij donderdagavond. "We zijn nog met andere partijen in gesprek, onder andere met WoonLinie."

Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste paal in 2021 de grond in.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK