Afbeelding

GGD ZHZ eerste dementievriendelijke GGD van Nederland

Algemeen 364 keer gelezen

REGIO • De GGD ZHZ ontving op maandag 24 september, op Wereld Alzheimerdag, het certificaat 'dementievriendelijk' uit handen van Alzheimer Nederland. Daarmee is de GGD ZHZ de eerste dementievriendelijke GGD van Nederland.

Naast het feit dat eigen medewerkers zijn getraind in omgaan met dementie, zet het team publieke gezondheid zich in diverse programma's in de regio in voor een dementievriendelijke samenleving.

Aly Dassen, voorzitter afdeling Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden van Alzheimer Nederland, overhandigde vandaag het certificaat 'dementievriendelijk' aan de GGD ZHZ. Aly: "Nu zijn er in Nederland 270.000 mensen met dementie. In 2040 zijn dat er 550.000. Veel mensen krijgen dus ook te maken met iemand met dementie: in familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen een vereniging. Gemiddeld leven mensen acht jaar met de ziekte, waarvan ze de eerste zes jaar thuis wonen. Als mensen met dementie op een goede manier begeleid worden, en zonder onnodige stress hun leven kunnen leiden, kunnen ze nog veel kwaliteit van leven hebben. Daarom is het zo belangrijk dat de samenleving daarop is ingericht."

De GGD ZHZ wilde graag 'dementievriendelijk' worden om ervoor te zorgen dat mensen met (symptomen van) dementie die zich bij een van de balies melden, zich veilig en vertrouwd voelen en op de juiste manier worden geholpen. Zo zijn bijvoorbeeld receptionisten van reizigersvaccinatie getraind, en medewerkers van Veilig Thuis. Daarnaast zet het team publieke gezondheid van de GGD zich samen met verschillende gemeenten in de regio in voor de participatie van mensen met (beginnende) dementie.

Het programma Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden