• De betrokkenen bij de ondertekening.
• De betrokkenen bij de ondertekening. Foto: Cees van der Wal

Vier Alblasserwaardse bedrijven gaan Bezoekerscentrum in Kinderdijk bouwen

Algemeen 2.289 keer gelezen

KINDERDIJK • Vier bedrijven uit de Alblasserwaard gaan het nieuwe Bezoekerscentrum en de entreezone in Kinderdijk realiseren.

Donderdag 26 juli zetten zij en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) de handtekeningen onder het bouwakkoord.

De vier (hoofd)aannemers die het nieuwe Bezoekerscentrum en de entreezone gaan realiseren zijn Aannemersbedrijf P. van Leeuwen uit Meerkerk, het Papendrechtse Gebr. De Koning, Mourik uit Groot-Ammers en het Gorcumse Mercon Montage.

"Samen bouwen wij aan deze regio en willen wij ook na de bouw samen trots zijn op het resultaat", zegt directeur Cees van der Vlist van de SWEK.

Hij is trots op het akkoord met de aannemers. "Toen het rond was, heb ik een dansje gemaakt in mijn kantoor", vertelt hij. Het offertetraject was spannend. Van der Vlist wilde graag dat bouwers uit de regio het bezoekerscentrum gaan bouwen. "Maar een maand geleden zaten we nog met een overschrijding van een miljoen."

Toch is het gelukt om het budget rond te krijgen met de aannemers en onderaannemers uit de Alblasserwaard. "Ik ben trots op die mensen, ze zijn tot het uiterste gegaan, want ze willen zich graag aan dit project verbinden. Dit is hun achterland. Deze mensen denken met ons mee. Als middenstandsjochie weet ik wat dit betekent voor een ondernemer. Dat bedrijven uit de regio het werk gaan uitvoeren betekent dat de 9 miljoen die ik ga investeren grotendeels terugvloeit in de regio."

De start van de bouw markeert het einde van een traject dat voorzichtig werd ingezet nadat het Kinderdijkse molengebied in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst belandde. Destijds was de conclusie al dat de huidige entree en beperkte faciliteiten niet passen bij die status.

Het nieuwe Bezoekerscentrum wordt dé blikvanger. Dat verrijst op de plek van de huidige souvenirshop. De opening staat gepland voor de eerste week van september 2019.

De nieuwe entreezone, inclusief twee voetgangersbruggen, is maart volgend jaar klaar. In totaal wordt er 9 miljoen euro geïnvesteerd. Ruim de helft daarvan komt van overheden in de vorm van subsidies en leningen. Twee miljoen wordt bijeengebracht door sponsoren.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Een impressie van het nieuwe Bezoekerscentrum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden