Afbeelding
Foto: ZHZ Actueel

VVD en wethouder Van Middelkoop botsen over verkeersprobleem Meerkerk

Algemeen 2.111 keer gelezen

MEERKERK • Wethouder Maks van Middelkoop en Hanneke van der Leun (VVD) botsten woensdagavond over de aanpak van de verkeerssituatie in Meerkerk als er zich een calamiteit op de A27 voordoet.

Daarbij gebruikte Van der Leun scherpe woorden richt: "Ik vind het teleurstellen dat u de veiligheid van de inwoners van Meerkerk van minder belang acht dan wat er op de snelweg gebeurt."

In het geval van een groot ongeval op de A27 staan door sluipverkeer de bestuurders in Meerkerk zelf ook stil. Een gevaarlijke situatie, omdat hulpdiensten in geval van nood er niet door kunnen. Daarover is vriend en vijand het eens. De VVD en wethouder Van Middelkoop verschillen echter grondig van mening hoe dit probleem aan te pakken. 

Verkeersregelaars
De liberalen pleiten al langer voor de inzet van verkeersregelaars. Hanneke van der Leun: "Op 19 december 2016 brachten we dit voor het eerst in. We zijn nu 471 dagen verder en er is nog niets gebeurd. En dat terwijl het heel simpel op te lossen is. Bij een calamiteit schakel je verkeersregelaars in om ervoor te zorgen dat het verkeer in het centrum van Meerkerk niet stil komt te staan."

Ze vervolgde: "Zorg dat er voldoende verkeersregelaars zijn. Dat is heel eenvoudig. Zelf heb ik ook een korte cursus gevolgd en ik ben inmiddels ook geregistreerd als verkeersregelaar."

Complex onderwerp
Wethouder Maks van Middelkoop was het volstrekt niet met haar eens. "Dit is een complex onderwerp waaraan veel wet- en regelgeving vastzit. Zomaar verkeersregelaars neerzetten kan niet. Eind februari is ons duidelijk geworden dat ons probleem niet uniek is. Dit speelt bijvoorbeeld ook op de Benz-Bergweg in Vianen. We gaan binnenkort onder meer naar Den Haag om dit aan te kaarten. Geef me de tijd om maatregelen te kunnen nemen."

Want daar is de wethouder van overtuigd: uitsluitend met een gezamenlijke aanpak met onder meer Rijkswaterstaat, Vianen en de landelijke overheid kan dit probleem aangepakt worden. "Dit lukt alleen als iedereen meedoet. Wij kunnen bijvoorbeeld niet de afrit afsluiten. We hebben dat wel gevraagd, maar de politie legt de prioriteit bij het afhandelen van het ongeval."

Roadblocks
Via een verkeersdeskundige bracht Van Middelkoop mogelijke oplossingsrichtingen in: het aanpassen van de verkeerslichten op het Lakerveld, zodat die niet alleen in de spits in werking worden gezet, maar ook al bij het toenemen van de verkeersdrukte is de eerste. Ook het reactiveren van de roadblocks tussen Vianen en Lexmond is een optie. 

Een onderzoek naar verplaatsing van de installatie richting Lexmond ligt op de plank. 'Maar dit is zeer kostbaar en lost het probleem in Vianen niet op', valt te lezen in de beantwoording van vragen van VHL Lokaal aan de wethouder. De lokale partij sloot zich ook woensdagavond volledig aan bij de opstelling van de VVD. 

Gesprekken
In diezelfde beantwoording laat de wethouder weten dat er al langere tijd gesprekken zijn met Rijkswaterstaat, waarbij het knelpunt in Meerkerk nadrukkelijk wordt betrokken. 'De complexiteit van de oplossing vergt een probleemonderkenning van alle betrokken partijen. Die lijkt er nog niet bij iedereen te zijn.'

Tijdens het overhandigen van een petitie door bewoners van Amaliastein in Vianen aan Rijkswaterstaat in Utrecht pleitte wethouder Van Middelkoop voor korte termijnoplossingen. 'Zoals het vervroeg openstellen van spitsstroken.'

Niet voldoende
Het was allemaal niet voldoende om Hanneke van der Leun te overtuigen. "Wij hebben het over incidenten, u heeft het over het structurele probleem van sluipverkeer. Zo vermengt u deze problemen. Voor het inzetten van verkeersregelaars bij een calamiteit heeft u Den Haag en Rijkswaterstaat niet nodig. Ik ga hierover graag buiten de vergadering verder met u in gesprek."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden