• Priscilla: 'Het verschil tussen blank en zwart is een issue in Z-A, maar wij hebben die geschiedenis niet.'
• Priscilla: 'Het verschil tussen blank en zwart is een issue in Z-A, maar wij hebben die geschiedenis niet.' Foto: Aangeleverd

Ammerse familie Van der Grijn even terug uit Zuid-Afrika

Algemeen 3.644 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Gerwin en Priscilla van der Grijn uit Groot-Ammers verruilden een goed leven in Nederland voor een onzeker bestaan in Zuid-Afrika. Ze missen hun familie en vrienden, maar werden als gezin sterker.

Met hun kinderen wonen Gerwin en Priscilla sinds februari 2016 in Pretoria, achter een hoog hek, voor hun eigen veiligheid. Even naar een vriendje fietsen is er niet bij.

Nu ze voor een paar maanden in Nederland zijn, merken ze hoeveel vrijheid ze in Zuid-Afrika missen. Gerwin: "Je probeert plekken te vinden waar je als gezin een wandeling kunt maken. Je moet je heel bewust zijn van waar je bent, wat er om je heen gebeurt. Hier kun je in het donker een rondje lopen in het dorp. En onze zoon ging vanmorgen om 8 uur even in de wijk fietsen. Dat kan daar niet." Priscilla: "Het kost veel energie om kinderen met vriendjes te laten spelen. Ook omdat ouders bijna allemaal fulltime werken."

Van Pretoria naar Zambia
In januari vertrekken ze weer, om een half jaar in Zambia te gaan werken. Gerwin moet in dit Afrikaanse land voor een team van Operatie Mobilisatie (OM) orde op zaken stellen, op boekhoudkundig gebied. Priscilla gaat de kinderen lesgeven: Natanaël, Elisha, Hadassa en Eljadah. De oudste is acht jaar, de jongste twee.

"Eerst vond ik het lastig om van Pretoria naar Zambia te gaan", zegt Priscilla. "Hebben we eindelijk wat opgebouwd, gaan we er weer uit. Maar inmiddels ben ik enthousiast, want we gaan daar in een rijtjeshuis wonen en de kinderen kunnen er lekker buiten spelen, met kinderen van de compound. Er wonen zendelingen uit allerlei landen bij elkaar."

Onrecht
Hoe raakten ze ervan overtuigd dat ze met vier jonge kinderen moesten vertrekken? "Als we beelden zagen van onrecht, ontroerden die ons vaak", vertelt Priscilla. Gerwin: "Dan zaten we met z'n tweeën te janken." Ze waren een paar jaar getrouwd toen ze een zendingsweekend van OM bezochten. Hun enthousiasme groeide. In 2010 verwachtten ze hun tweede kind, maar artsen uitten hun zorgen over de zwangerschap. Een moeilijke tijd volgde.

Priscilla: "We wilden getuigen van een groot God, maar het was een worsteling om te geloven dat God nabij is, of dingen nu goed gaan of niet." Joshua overleed kort na de geboorte. Zijn dood werd een keerpunt. Priscilla: "Het gaf ons een duw in de rug om juist uit te stappen in die gebrokenheid. In de Bijbel staat dat we over niets bezorgd moeten zijn, maar vrede zullen ervaren als we Hem vragen wat we nodig hebben. We konden het met ons verstand niet vatten, maar dat was voor ons realiteit. We wilden dat niet voor onszelf houden."

Liefde
In 2015 bleek dat OM zat te springen om financiële mensen voor Afrika. Gerwin is registeraccountant. "Mijn opleiding en ervaring kwamen samen met onze passie voor Afrika", zegt hij. Vooral Priscilla vond het moeilijk om familie en vrienden achter te laten. "Maar als ik terugkijk, zie ik dat liefde blijft groeien. Juist doordat we uit onze sociale omgeving zijn getrokken, ervaren we meer de waarde van familie. Ook aan de andere kant van de wereld ben je niet echt bij elkaar weggegaan; liefde is niet aan plaats gebonden, maar zit in je hart en reist mee."

Gerwin: "Omdat je meer samen moet oplossen, word je als gezin sterker." Priscilla benadrukt dat de betrokkenheid van anderen onmisbaar is. "Zending is veel breder dan de mensen die gaan. Ondersteuning is even hard nodig."

Goed onderwijs
Soms vinden ze het lastig dat ze geen werk 'in het veld' doen. Gerwin: "Ik zit in een kantoor met cijfers te stoeien. Maar ik moet ook teams in het veld financiële basisvaardigheden leren. Eind oktober was ik daarvoor in Malawi, op een plek waar een nieuwe school gebouwd is. Ik zag iedere morgen 150 kinderen naar school gaan. Dan zie je gebeuren waarvoor wij passie hebben. Dat raakt je. Dan kan ik alleen maar dankbaar zijn dat we daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren. Zonder goed onderwijs hebben die kinderen geen toekomst. Ik dacht: hiervoor ga ik 's ochtends mijn bed uit."

De blijdschap van mensen die leven in armoede inspireert hen. Priscilla: "Die mensen hebben soms zo weinig. Maar dwars door alles heen prijzen ze God. Ze leven met de dag."

Meer informatie over Priscilla, Gerwin en hun kinderen is te vinden op hun website: http://amenitendea.nl/  

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden