Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

'Afblijven van Werelderfgoed Kinderdijk'

Algemeen 1.177 keer gelezen

KINDERDIJK • De Visie voor 2050 op het Watersysteem in de Alblasserwaard mag het Werelderfgoed Kinderdijk niet aantasten. Dat geldt niet alleen voor de molens, maar voor het gehele ensemble inclusief het watersysteem van de Nederwaard en de Overwaard.

Dat hield Cees van der Vlist, directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), de CDA fractie van Waterschap Rivierenland voor. "Het is onze plicht om als goed rentmeester zorg te dragen voor dit bijzondere erfgoed." Twintig jaar geleden werden de molens bij Kinderdijk aangewezen tot Werelderfgoed.

Wethouder Frank Meerkerk van de gemeente Molenwaard wees op het Molenwaards kookboek, waarin de gebiedskenmerken van het bijzondere polderlandschap van de Alblasserwaard zijn opgenomen. Agrariër Gerrit de Jong uit Meerkerk van LTO Alblasserwaard/Vijfheerenlanden noemde de Visie voor 2050 geen nieuw begin, maar een doorontwikkeling en systeem update om zo voor de toekomst een robuust watersysteem te behouden.

"Zorg vooral dat de koeien buiten kunnen blijven lopen en dat het open polderlandschap behouden blijft". Met de bouw van een gemaal in de oostelijke Alblasserwaard wordt tevens de zouttong in het gebied teruggedrongen.

De CDA fractie van Waterschap Rivierenland bracht vorige week vrijdag een werkbezoek aan Kinderdijk. Samen met de CDA-afdelingen Alblasserdam, Papendrecht, Molenwaard-Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Gorinchem ging ze in gesprek met Cees van der Vlist van het SWEK en Gerrit de Jong van LTO Alblasserwaard. Ook CDA Statenlid Maurits den Haan was te gast bij het werkbezoek.

Aanleiding voor het bezoek was de recent vastgestelde Visie voor 2050 op het watersysteem in de Alblasserwaard. Dit heeft een directe relatie met de twee gemalen in Kinderdijk. De ontvangst was in het JU Smitgemaal in Kinderdijk, waar CDA heemraad Arie Bassa uitleg gaf over de aanpak van de afgekeurde regionale boezemkades, de bouw van een nieuw gemaal in de oostelijke Alblasserwaard en de toekomst van de gemalen bij Kinderdijk.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden