• Geert, Geralda en de kleine Jafeth genieten van de ruimte rondom hun yurt.
• Geert, Geralda en de kleine Jafeth genieten van de ruimte rondom hun yurt. Foto: Anne Marie Hoekstra

Wonen als een nomade in Giessenburg

Algemeen 8.932 keer gelezen

GIESSENBURG • Geert en Geralda Honcoop uit Giessenburg vinden het een uitdaging om eenvoudig te leven. Ze kozen voor een kleine behuizing: een yurt. 'Eenvoudig leven geeft een bepaalde rust.'

Veel jonge stellen brengen heel wat uren door op woonboulevards, voor de inrichting van hun huis. Geert (26) en Geralda (26) bleven er vandaan, uit overtuiging.

Douchen
Ruim drie jaar geleden maakten ze trouwplannen. Geralda: "We lazen een artikel over een vrouw in een yurt en zeiden: oh, dat is leuk! Op internet zochten we meer informatie. Het idee om zelf in een yurt te gaan wonen liet ons niet meer los." Ze hadden ook twijfels, want waar zouden ze bijvoorbeeld moeten douchen?

Hart volgen
Ze spraken met ervaringsdeskundigen en besloten hun hart te volgen, zoals Geert zegt. "Het was nu of nooit. Als je eenmaal in een huis zit, doe je het niet meer." De omgeving reageerde soms kritisch. Geralda: "Maar dat was een minderheid."

Op het erf
In Giessenburg vonden ze een boer die hen toestemming gaf op zijn erf te komen staan, achter de stallen en schuren. Hij heeft ook accommodatie voor enkele camperaars, aan het begin van het erf. De gemeente Giessenlanden gaf toestemming, voor enkele jaren.

Veel buiten
Wat trok hen? "Veel buiten zijn", zegt Geralda. Geert: "Met Jafeth ga ik al snel naar buiten. We vinden het belangrijk om hem te laten opgroeien met de natuur. We houden kippen, hebben een moestuin. In mei hoor je hier gigantisch veel kikkers. Ook de vogels en het tikken van de regen hoor je goed. Je bent je bewuster van wat er buiten gebeurt. En eenvoudig leven geeft een bepaalde rust."

Filterzakje
De beperkte oppervlakte - 40 vierkante meter - zorgt ervoor dat ze zich moeten beperken. 'Ontspullen' is een trend die voor hen niet nodig is. Geert: "We zijn met heel weinig begonnen, om te ontdekken wat je écht nodig hebt." Geen koffiezetapparaat dus, en ook geen waterkoker. Met een filterzakje in een filterhouder en een waterketeltje gaat het ook prima. Geralda: "Maar we hebben uiteindelijk wel een staafmixer en beslagmixer gekocht. In plaats van een oven hebben we een wonderpan. En sinds kort hebben we een air-fryer." Koken doen ze op een gasfornuis, aangesloten op een gasfles. In de winter koken ze regelmatig op de houtkachel.

Minder boeken
Geert moet zichzelf beteugelen in de aanschaf van boeken. "Ik hou van boeken. Voordat ik een exemplaar aanschaf, denk ik er lang over na. Je bent daardoor blijer met wat je aanschaft." Hij vindt het leuk dat hun keuze voor eenvoud zijn creativiteit prikkelt. "Ik heb zelf Jafeths bed gemaakt, en de hekjes in onze tuin." Voor elk bezoek aan de wc moeten ze naar buiten, naar het composttoilet naast de yurt, weer of geen weer."

Volle maan
Douchen doen ze in de accommodatie voor camperaars, meters verderop. In dat gebouw staat ook hun wasmachine. Toch zijn ze, na ruim drie jaar, nog steeds enthousiast. Geralda: "Als het een hele week regent denk ik ook wel eens: het mag wel weer stoppen. Maar als je naar de wc moet, trek je een vest aan en en ren je even." Ook voor water (jerrycan) en brandstof (hout) moeten ze de yurt uit. "We vinden het prettig dat we automatisch veel buiten zijn. Daardoor valt het je op als het volle maan is, of een heldere nacht met veel sterren. Daarvan sta ik dan een tijdje te genieten. Als je in een gewoon huis woont, zie je de sterrenhemel mogelijk niet eens."

Winterkou
Maar afgelopen winter was er even twijfel. Geert: "Geralda had last van haar zwangerschapshormonen: half augustus verwachten we onze tweede. Jafeth was 's nachts vaak wakker en in de nacht is het soms maar 4 graden in de yurt. We dachten: nu gaan we op zoek naar een huis." Ze bekeken enkele woningen. Geralda: "We vroegen onszelf af: is dit dan wat we willen? Toen werd het voorjaar en waren we de winterkou weer vergeten. We zijn nu wel aan het kijken naar manieren om het warmer te houden. Want in de winter is het soms effe doorbikkelen."

Ze denken nog na over de toekomst. Geralda: "Op een gegeven moment is het goed geweest." Eén ding is zeker: hun volgende huis moet klein zijn, met véél tuin.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden