Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Goudse grafisch ontwerper Madelon brengt vierde kinderboek uit

  •   keer gelezen

Madelon Koelinga (30) illustreert en schrijft kinderboeken. Onlangs verscheen alweer haar vierde boek, Lieve luie Loewie. Koelinga verzint doorgaans eerst de figuurtjes, waarna ze het verhaal eromheen bouwt. 


Haar eerste boek De schoenenprinses kwam in 2014 uit. Onder andere de Goudse boekhandel Verkaaik verkoopt haar werk.

Kinderen op de tablet
Madelon Koelinga koos voor een studie aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie. Doordat een leraar werk liet zien van Charlotte Dematons, maakte ze nader kennis met de kinderboekenbranche. Deze ontving de eigen stijl van Koelinga met open armen. “Ik houd van zachte ronde vormen. Dat past bij het genre”. En hoe gaat het tegenwoordig met de kinderboekenbranche? Hoe kijkt ze tegen de opkomst van de elektronica aan, die ook bij haar doelgroep een grote rol speelt? Veel kinderen zitten liever op de tablet of de iphone 12 van papa of mama. “Er zijn de afgelopen jaren veel meer kinderboeken verkocht. Een fysiek boek met een grote full colour pagina heeft veel meer dan dat je dat plaatje op een tablet ziet. Zeker kinderboeken blijven in fysieke vorm nog wel even bestaan, daarvan ben ik overtuigd”. Koelinga verwacht overigens haar eerste eigen kind, en is van plan de hele kinderkamer vol met boeken te zetten. “Dat hoort er gewoon bij”.

Niet meer normaal kijken
“De figuurtjes komen eerst, dan pas het verhaal”, zegt Madelon Koelinga, die intussen dus een collega is van de Goudse Liu Jun van Dasselaar. Zo ontstond De schoenenprinses uit honderden tekeningen van schoenen. Of er een Imelda Marcos in haar huist? Dat niet, geeft de schrijfster/illustrator aan. Koelinga vindt het leuk om iets meermaals te tekenen. Het verhaal kwam er later bij, het boek sloeg aan en werd zelfs in andere talen uitgegeven. Na gezien te hebben hoe de tekenfilm Belle en het Beest gemaakt werd, kon ze naar eigen zeggen ‘niet meer normaal kijken’ naar illustraties.

Opleiding
Haar favoriete onderwerpen zijn kinderen en dieren. Uit een spontane tekening kwam ook Koelingas meest recente boek over Loewie voort, een luie kat. Deze speelt de hoofdrol als Lieve luie Loewie en biedt kinderen ook een leerzaam aspect. “Ik vroeg mij altijd af wat dieren doen als je ze niet ziet, in de nacht bijvoorbeeld. Daarop heb ik mijn fantasie de vrije loop gelaten en heb ik de kat allerlei dingen laten doen. Uit dit verhaal zou je kunnen opmaken dat je niet altijd weet wat iemand voor je doet”. Hoewel Koelinga er in haar onderhoud mee zou kunnen voorzien, blijft ze actief als grafisch ontwerper in Gouda, voor de interactie met collega’s: “Freelancen is een eenzaam bestaan”.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier