• V.l.n.r. Hans van Beuzekom, Ab Meurs en Hans Timmerman.
• V.l.n.r. Hans van Beuzekom, Ab Meurs en Hans Timmerman. Foto: Dick Aanen

Opsteker voor Laageinde-Tuindorp

Nieuws

GELDERMALSEN • Buurtvereniging Laageinde/Tuindorp wordt weer nieuw leven ingeblazen, mede dankzij een bijdrage uit het Omgevingsfonds. De buurtvereniging zat de laatste jaren een tikkeltje krap bij kas. Er was eigenlijk te weinig geld om het kleine clubgebouw te verduurzamen. 

“Voor verenigingsactiviteiten was het in de winter vaak koud, in de zomer vaak te warm”, zegt secretaris Ab Meurs. De financiële bijdrage van 10.000 euro die de vereniging in 2022 ontving vanuit het Omgevingsfonds was dan ook meer dan welkom. 

Het geld is gebruikt voor een klimaatinstallatie, ventilatie en afzuiging, infrarode panelen voor de toiletten en voor het aanbrengen van nieuwe elektra.    

Omgevingsfonds

Via het Omgevingsfonds West Betuwe (OFWB) profiteert een groot deel van de kernen in gemeente mee van de komst van de windparken in Deil en van de AVRI. “Elke opgewekte Mwh levert het fonds 50 cent op”, zegt vice-voorzitter Hans van Beuzekom. Elk jaar heeft het omgevingsfonds pakweg 100.000 euro te verdelen. 

Het omgevingsfonds verstrekt jaarlijks subsidies voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Gemiddeld worden tien initiatieven beloond, elk voor een bedrag van maximaal 10.000 euro.

Herstart

Het clubgebouw van de buurtvereniging in Geldermalsen wordt na de verduurzaming weer volop gebruikt door de bewoners. Enkele jaren geleden was de buurtvereniging op sterven na dood. Vooral bewoner Arjen Gerritsen gaf de aanzet om de vereniging nieuw leven in te blazen. 

Hij wist ook buurtbewoners Hans Timmerman en Ab Meurs enthousiast te krijgen. “De subsidie van het Omgevingsfonds is voor ons een belangrijke impuls geweest”, benadrukt Ab. “Hierdoor wordt uiteindelijk de sociale cohesie versterkt.”

Tuindorp was de eerste sociale woningbouw in de Lingestreek

Sociale woningbouw

De buurt Laageinde/Tuindorp werd gebouwd vanaf 1921. “Het was een eigen dorpje, los van Geldermalsen”, zegt Hans Timmerman, voorzitter van de buurtvereniging. 

“Tuindorp was de eerste sociale woningbouw in de Lingestreek, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school.”

De huizen kregen allemaal waterleiding, een toilet, een septic tank en spouw in de muur. Het heeft grote impact gehad”, zegt Timmerman. “Hierdoor konden namelijk andere woningen in de gemeente Geldermalsen onbewoonbaar worden verklaard.”

“Maar ook de kindersterfte viel weg. Het gevolg was overigens wel dat er op een gegeven moment hele grote gezinnen woonden.” 

Tuindorp is nog steeds een fantastische plek om te wonen. Timmerman is momenteel bezig om de geschiedenis van de wijk in beeld te brengen. Hij doet dat onder andere door interview met de huidige, ouder wordende, bewoners. 

Inmiddels liggen er ook subsidieverzoeken richting de gemeente en de provincie Gelderland. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het speeltuintje naast het clubgebouw wordt opgehoogd. 

Verder zijn er plannen tot het collectief verduurzamen van de buurt. Ab Meurs: “Samen met de gemeente zoeken we naar manieren om onze wijk aardgasvrij te maken.” 

Omgevingsfonds

Hans van Beuzekom vindt de buurtvereniging Laageinde-Tuindorp een geslaagd voorbeeld van een initiatief dat mede door het Omgevingsfonds mogelijk is gemaakt. 

“Voor eind april kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend en we hopen dat daar weer volop gebruik van wordt gemaakt. Het gaat uiteindelijk om projecten die de leefbaarheid in ons werkgebied bevorderen.” 

Het Omgevingsfonds is een aparte stichting met een onafhankelijk bestuur. “Dus los van de bedrijven die de windparken exploiteren. Een deskundige commissie adviseert over de ingediende projectvoorstellen.”. 

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het Omgevingsfonds moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo moet het project bijdragen aan de verhoging van de leefbaarheid en/of aan de verduurzaming van het gebied rondom de windparken Deil en AVRI. De projecten moeten worden gerealiseerd in de plaatsen (kern of buitengebied) Beesd, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Est, Geldermalsen, Gellicum, Haaften, Hellouw, Kapel-Avezaath, Meteren, Neerijnen, Ophemert, Opijnen, Rumpt, Tricht, Tuil, Waardenburg en Wadenoijen. Een eventuele projectbijdrage uit het Omgevingsfonds West Betuwe is eenmalig. Na een eventuele projectbijdrage moet het project uiterlijk binnen twee jaar gerealiseerd zijn. Het project heeft geen commercieel doel. De maximale bijdrage is 10.000 euro.

Meer informatie op de site: https://omgevingsfondswestbetuwe.nl.


Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/380391/superpostcodeprijs-van-1-miljoen-euro-valt-deze-keer-in-culemborg
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/380171/concrete-plannen-woningbouw-west-betuwe