• Deze kleurrijke bank komt in de tuin van het nieuwe gemeentehuis te staan.
• Deze kleurrijke bank komt in de tuin van het nieuwe gemeentehuis te staan. Foto: Truus Brands

Een bedankje van de gemeente West Betuwe: een sociale sofa met 40.000 mozaïeksteentjes

Nieuws

WAARDENBURG • Kunstenares Truus Brands heeft van de gemeente West Betuwe de opdracht gekregen om een kleurrijk kunstwerk te maken: de sociale sofa. Het kunstwerk is een bedankje van de gemeente voor de periode van overlast tijdens de verbouwing van het gemeentehuis. “Het wordt wellicht een mooi fotopunt, bijvoorbeeld voor pasgetrouwde stelletjes.”

Tussen de rondlopende ezels en paard, skelterende kinderen en hooibalen staat op de binnenplaats van zorgboerderij Heidewaard in Waardenburg een betonnen bank. Het kunstwerk in opbouw van kunstenares Truus Brands. 

De mozaïeksteentjes zijn vorst en weerbestendig
Het kunstwerk betreft een betonnen bank van 160 kg die beplakt wordt met 40.000 mozaïeksteentjes. De mozaïeksteentjes zijn van glas gemaakt, ze zijn vorst en weerbestendig. Het glas verslijt nooit.

Vrijwilligers zijn samen met de kunstenaar bezig om de steentjes minutieus te bevestigen. Het is monnikenwerk. De vrijwilligers komen zowel uit de kernen als van de dagbesteding van de zorgboerderij. Brands: “Het is fijn dat mensen willen helpen.”

Ontwerp van de bank: uiterlijke kenmerken van de gemeente
Gemeente West Betuwe heeft ervoor gekozen om dit kunstwerk te laten maken in een bepaald ontwerp. De gekozen patroon heeft te maken met de uiterlijke kenmerken van deze gemeente. Een landschap met een variatie aan plaatsen en natuurgezichten. En tussendoor kronkelt de rivieren de Linge en de Waal. 

Wethouder Kosterman is enthousiast over het project. “Het wordt een mooie ontmoetingsplek. Maar het is ook een symbool van trots op de schoonheid van het gebied. En daarnaast een mooi voorbeeld van waar de kracht van de gemeenschap toe in staat is: de bank is met veel vrijwillige inzet gemaakt. Daar word je als wethouder blij van.” 

Op de website van de gemeente is meer te lezen over dit project. 

Een bank in de stijl van Brands
Het is aan de kleurrijke bank goed te zien dat het werk is van Brands. Haar werk kenmerkt zich namelijk door een fel kleurenpalet. Sommige mensen vergelijken haar kunstwerken met Karel Appel en Picasso. Strakke lijnen en figuren, typisch het fauvisme. 

Mijn schilderijen en kunstwerken zijn wild van kleur

“Mijn schilderijen en kunstwerken zijn wild van kleur, maar niet van belijning. Er komen vaak rivieren in voor en bepaalde symbolen. Je probeert een bepaalde diepte op te bouwen. Het is een kleurenspel.”

Truus Brands is ieder weekend bezig met het beplakken van de betonnen bank. Gaat ze de deadline van 21 maart halen? “We hebben nu een ultimatum van 21 maart, de start van de lente. Het gaat wel lukken, maar ik moet zelf wel goed gas geven. Deze plaats is ideaal om aan dit project te werken. Er komen de hele dag veel mensen. En vooral ouderen vinden het leuk om elke vrijdag te komen kijken.”

Een goede instructie is nodig
“Maar de mozaïektechniek valt best tegen voor beginnelingen. Je hebt een goede instructie nodig. En ik gebruik 55 verschillende kleuren.”

Het Rossums bankje
In 2017 heeft Brands ook een bankje gemaakt. Deze staat aan de Waalbandijk in Rossum bij de molen. “Heel leuk”, zegt ze enthousiast. “Je kijkt vanaf het bankje de dijk over. Ik kan er niet langskomen of er zit iemand op. Dat hopen ze nu bij het bankje voor het gemeentehuis ook.”

Waar komt de bank te staan?
De sociale sofa van gemeente West Betuwe komt voor de vijver in de gemeentetuin te staan, goed in het zicht. “Het wordt wellicht een mooi fotopunt, bijvoorbeeld voor pasgetrouwde stelletjes.” 

Deze kleurrijke ontmoetingsplek zal op 21 maart geplaatst worden voor het nieuwe gemeentehuis. Meer te lezen over de kunstenares van het project, Truus Brands, kan op de website: https://truusbrands.nl/.

Oorsprong sociale sofa
Het idee van de sociale sofa komt oorspronkelijk van Tilburgse cabaretier Karin Bruens. Bij overlast haalt de gemeente vaak een bank weg, maar daar zouden er tien voor terug moeten komen als ontmoetingsplek, vond zij. Elke straat zou een bank moeten hebben. Inmiddels zijn er al op diverse plaatsen in Nederland én buitenland dergelijke banken geplaatst. 

Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/377280/carnaval-in-varkens-en-kraaienland-groots-feest-in-dorpshuis-
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/377149/evenementen-aanvragen-in-gemeente-west-betuwe-wordt-vrij-simpel