Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Deelname aan het project Local4Local moet zorgen voor goedkopere en duurzame energie

Nieuws

RHENOY • Vijf samenwerkende energiecoöperaties uit de Regio Rivierland kwamen samen in De Betuwepoort in Rhenoy. Men ging in gesprek met ruim 150 inwoners. Het project ‘Local4Local heeft als doel gesteld om een duurzaam en goedkoper energiesysteem te creëren waaraan iedereen kan meedoen. 

Het project genaamd ‘Local4Local’ wordt gesteund door de overheid. Rivierenland is één van de koplopers in het project. In de regio namen de volgende coöperaties deel:  Betuwewind, Duurzaam West Betuwe, eCoBuren, Vrijstad Energie en Midden Betuwe. Met als doel: betaalbare energie voor iedereen. ‘Om | nieuwe energie’ wordt de energieleverancier.

Samenwerken is belangrijk
Om dit voor elkaar te krijgen is er een coöperatieve energieleverancier nodig. Daar levert men stroom die men bijvoorbeeld opwekken door middel van windmolens en zonnedaken. In dit project is dat ‘om | nieuwe energie’ geworden.

Een nieuw energiesysteem opzetten is erg ingewikkeld. Er wordt rekening gehouden met een looptijd van drie jaar. Daarvan is nu één jaar verstreken. 

Gerlacht Velthoven, directeur van Betuwewind en een van de kartrekkers van het project vertelt: “We willen een eerlijk energiesysteem. We hebben het al snel over 100.000 huishoudens.” Alles draait om samenwerken. Lokale projecten die stroom opwekken, inwoners die willen mee-investeren en mensen en bedrijven die stroom afnemen. 

Groene, goedkope stroom
Om goedkoop duurzaam opgewekte energie te gebruiken is het verstandig om stroom te gebruiken wanneer de zon schijnt of er veel wind is. Het beste moment op huishoudelijke apparaten aan te zetten of een auto op te laden. Klanten van ‘om | nieuwe energie’ profiteren ervan als ze daar rekening mee houden. 

Vanaf september is het mogelijk een contract af te sluiten waarbij een maximumtarief geldt. Achteraf kan de klant korting krijgen op dit tarief. Met name wanneer ze stroom gebruiken op het moment dat er stroom wordt opgewekt. 

Samen naar een nieuw systeem

Hoe meer inwoners meedoen des te lager de energiekosten zijn. “Kortom”, beaamt ook André Dippell, directeur van om | nieuwe energie,”er zijn veel uitdagingen, en mensen hebben veel vragen. Het blijft dan ook niet bij deze ene bijeenkomst in Rhenoy. In het komende jaar volgen er meer.” 

Voor vragen of meedenken kan men contact opnemen met de eigen, lokale coöperatie en/of kijk op www.betuwewind.nl

Lees meer:

https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/368987/betuwewind-heeft-interesse-in-17-hectare-aan-de-euwerden

https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/zaak-zo/367677/doe-rivierenland-helpt-mkb-met-verduurzamen