• De vier redders, mevr. A. Koolmees-van Krimpen, taxichauffeur R. Giesbers en de burgemeesters Pauline Bouvy-Koene en Martijn Vroom.
• De vier redders, mevr. A. Koolmees-van Krimpen, taxichauffeur R. Giesbers en de burgemeesters Pauline Bouvy-Koene en Martijn Vroom. Foto: Stephan Tellier

Redders in het zonnetje gezet: ‘jullie zijn helden’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Marvin Hendriks, Leo Klop, Jelle Rosenbrand en Gerard Riksman werden donderdag in het stadhuis te Schoonhoven in het zonnetje gezet vanwege hun heldendaad. Ze redden op 17 september vorig jaar twee inzittenden van een taxibusje van de verdrinkingsdood. 

Het was die dag nat en er woei een stevige wind, toen de 89-jarige mevrouw Koolmees en Ruud Giesbers in een taxibusje de afrit naar de veerpont in Krimpen aan de Lek afrolden en in de Lek terechtkwamen. Vanwege de sterke stroming van de rivier werd het door Giesbers bestuurde voertuig al snel tientallen meters meegesleurd en was het slechts een kwestie van tijd voordat chauffeur en passagier zouden worden verzwolgen door het water.

Aan de overzijde van de rivier zag Krimpenaar Marvin Hendriks de onvrijwillige tewaterlating gebeuren. “Ik zat op dat moment samen met mijn vriendin in de auto op de pont”, gaat hij een klein half jaar terug in de tijd. “Voor haar was het de eerste keer dat ze gebruik maakte van een veerverbinding. Ze zei nog tegen me: ‘raakt er nooit iemand te water bij zo’n donkere afrit?’ Op het moment dat ik haar wilde antwoorden, zag ik dat busje de rivier in glijden! Bizar, hè!”

112
Hendriks belde meteen 112 en sprak een andere pontgebruiker -mede-Krimpenaar Gerard Riksman en de pontmedewerkers Leo Klop en Jelle Rosebrand- aan over wat hij zojuist aan de overkant had zien gebeuren. De pont voer op topsnelheid naar Krimpen aan de Lek om hulp te verlenen.

“We zagen het busje drijven en ik hoopte dat we het met de klep misschien konden scheppen”, vertelt Leo Klop. Al snel werd duidelijk dat dat plan niet werkte. Ondertussen maakte het taxibusje steeds meer water en bedacht Gerard Riksman zich geen seconde. Hij sprong de Lek in om de drenkelingen te redden. Chauffeur Ruud Giesbers was in de tussentijd al druk doende geweest om met een hamer een ruit uit het busje te tikken en had absoluut ook een aandeel in de reddingsactie. Mevrouw Koolmees zat achterin het busje met haar gezicht tegen het raam. 

“Ik zag haar letterlijk ten onder gaan”, vertelt Gerard Riksman. “Dat kón en mocht niet gebeuren. Zij en de chauffeur moesten gered worden. Het was een kwestie van rustig blijven, maar wel snel handelen. En tot onze grote opluchting leverde dat succes op. Ze hebben het allebei overleefd.”

Dankbaar
“Ik ben deze mensen zo enorm dankbaar”, zegt de uit Nieuw-Lekkerland afkomstige mevrouw Koolmees. “Ze kwamen precies op tijd. Verder kan ik me er niet veel meer van herinneren. Het ging allemaal zo snel.”

Chauffeur Ruud Giesbers kan zich de situatie nog wel goed voor de geest halen. “Voor mij was het de eerste keer dat ik gebruik maakte van deze veerverbinding. Normaal gesproken wordt op tijd aangegeven dat je een veer nadert. Daar was hier geen sprake van. Ik reed en dacht ineens: ‘Shit, we zijn in het water beland en we worden meegesleurd’. Eerlijk gezegd bekommerde ik me alleen om het lot van mevrouw Koolmees. Ik voel me altijd verantwoordelijk voor mijn passagiers en in deze stresssituatie nog eens extra. We hebben ongelooflijk veel geluk gehad dat Marvin het zag gebeuren en Gerard geweldig handelde en ons redde. Dat zal ik nooit vergeten. Deze mannen en iedereen om hen heen zijn echte helden!”

Nuchter
Gerard Riksman -onderscheiden met een oorkonde én een legpenning- is vrij nuchter onder alle loftuitingen. “Ik heb gedaan wat ik moest doen”, glimlacht hij. “That’s it. Marvin zei na afloop van de actie dat ik een focking held ben. Ha ha, als ik dat ben, is híj het ook. Als Marvin dat busje niet de rivier in had zien rijden, dan was het waarschijnlijk echt verkeerd afgelopen. Zelf stond ik eigenlijk bij toeval op de pont. Normaal neem ik altijd de Van Brienenoordbrug als ik vanuit de Alblasserwaard naar Krimpen rijd. Die dag week ik daar voor één keer van af. Tja, en dan maak je dit mee. Ik ben blij dat ik deze mensen heb kunnen helpen.”

De burgemeesters Pauline Bouvy-Koene en Martijn Vroom, van respectievelijk Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, stonden donderdag gezamenlijk met Ernest Briët van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen paraat om de helden in de raadzaal van het stadhuis van Schoonhoven vol ontzag en bewondering toe te spreken en van een passend eerbetoon te voorzien.

Jan Timmer

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage van de huldiging: