Afbeelding
Foto: aangeleverd

Stem van Krimpen wil duidelijkheid over ‘sinkholes’ Bloemenbuurt

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Raadslid Saskia Oudshoorn van lokale partij Stem van Krimpen wil opheldering over problemen met verzakkingen in de Bloemenbuurt na het ophogen van de wijk. “Bewoners hadden nooit last van gaten en na de werkzaamheden ineens wel.” 

Oudshoorn vraagt het college van burgemeester en wethouders duidelijkheid te geven over de communicatie richting bewoners en het ontstaan van deze zogenaamde ‘sinkholes’.

Artikel
Aanleiding voor de schriftelijke vragen aan het college is een artikel in Het Kontakt, waarin de gemeente woningeigenaren adviseert om de kruipruimte onder hun huis tijdig op te hogen. In het artikel doet een bewoonster van de wijk Langeland haar beklag over verzakkingen in het straatwerk bij en rond haar woning, na het ophogen van de buurt.

Het bericht maakte een hoop los bij inwoners. Op de Facebookpagina van Stem van Krimpen staan op dit moment ruim zeventig reacties, bij Het Kontakt 171 opmerkingen, met daarbij tientallen foto’s van verzakkingen bij woningen als gevolg van zogenaamde ‘spoelgaten’. Het zand onder het onlangs opgehoogde straatwerk zakt daarbij onder de huizen van bewoners. 

Op kosten gejaagd
Oudshoorn wil van het college weten hoe en wanneer wijkbewoners zijn geïnformeerd over mogelijke schade door de herstratingswerkzaamheden en welke voorzorgsmaatregelen ze eventueel zelf hadden kunnen nemen. Oudshoorn: “Nu worden tientallen inwoners op kosten gejaagd en ook is er risico op ongevallen door de sinkholes. Bovendien werkt het niet als niet iedereen de juiste maatregelen treft.”

In het artikel geeft de gemeente het advies om kruipruimtes tijdig op te hogen, om zo de spoelgaten te voorkomen. “Net als de bestrating zakt ook de bodem van deze ruimte onder de vloer steeds lager. Aangezien de ervaring leert dat dit ophogen niet altijd gebeurt, plaatsen we als gemeente bij het ophogen van de wijk bij woningen die direct grenzen aan het openbaar gebied kunststof schotten langs de gevels om het zand onder het straatwerk op z’n plek te houden”, aldus een gemeentewoordvoerder in het artikel.

Aannemer
Alleen spoelgaten in het openbaar gebied worden volgens de woordvoerder opgelost door de gemeente. “Verzakkingen op eigen grond dienen door de eigenaren zelf op eigen kosten te worden hersteld. Hiervoor kunnen zij eventueel wel de hulp inschakelen van de aannemer die nu in de wijk bezig is. Die kan bijvoorbeeld tegen betaling kunststof schotten leveren en aanbrengen en het straatwerk herstellen. Een oplossing voor de lange termijn is echter enkel het ophogen van de kruipruimten”.

Oudshoorn reageert: “Verschillende bewoners geven aan dit reeds te hebben gedaan, maar nog steeds hetzelfde probleem te ervaren.” Ze is van mening dat het plaatsen van plastic schotten standaard en centraal aangeboden moet worden. “Dit is tevens een structurele oplossing voor de wijk, die veel beter werkt dan wanneer slechts enkele bewoners dit doen.”

Het raadslid is benieuwd hoe de gemeente omgaat met klachten, de schade en de vragen van inwoners. “Eén van onze vragen is of de inwoners (financiële) hulp kunnen verwachten in de oplossing van dit huidige probleem. Ook willen we weten welke aanpak er wordt gehanteerd bij huurwoningen van QuaWonen in de wijk. Hoe zorgen we dat zowel huurders als woningeigenaren eerlijk worden behandeld in de oplossing van dit probleem?”.

Grondwaterpeil
Oudshoorn stipt in haar vragen ook een mogelijke aanpassing van het grondwaterpeil aan. “De gemeente noemt overvloedige regenval als argument voor het ontstaan van de spoelgaten en verzakkingen, maar dit is niet incidenteel of onverwachts. Is het afgelopen jaar het grondwaterpeil wellicht gewijzigd en zo ja, kan dit (mede) een oorzaak zijn voor de ontstane situatie?”.

Ze is voorts benieuwd of het college overleg voert met het Kenniscentrum Bodemdaling in Gouda. “In Gouda hebben ze te maken met soortgelijke problemen. Specialisten van die gemeente in overleg met het kenniscentrum geven aan dat de aanpak van dit probleem een samenwerking moet zijn met bewoners met privéterrein, omdat de daling zich niet houdt aan grenzen.”