• Een van de verzakkingen in de bloemenwijk.
• Een van de verzakkingen in de bloemenwijk. Foto: aangeleverd

Krimpen adviseert: ‘Hoog kruipruimte tijdig op’

Algemeen 3.822 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL - De gemeente Krimpen aan den IJssel adviseert woningeigenaren om tijdig de kruipruimte onder hun huis op te hogen. Dit laat ze weten naar aanleiding van een klacht van een bewoonster van de bloemenbuurt.

Bij en rond de woning van de bewuste bewoonster ontstonden er spontaan verzakkingen in het straatwerk en het terras in haar voortuin. Ze wijt dit aan ophoogwerkzaamheden die zijn uitgevoerd in de buurt. “Ik spreek voor mezelf, maar bijna iedereen hier in de wijk heeft er mee te maken. Pas weer een gat op het terras in mijn voortuin. Ik durf er echt niet meer op, ben veel te bang dat ik er door zak en wat breek. Zo zakte een buurvrouw bij mijn voordeur een meter naar beneden in een ‘sinkhole’. Gelukkig geen verwondingen, maar wel flink geschrokken natuurlijk. Drie weken terug bij het uit de garage rijden van mijn auto hoorde ik een harde bonk: weer een gat. Gelukkig ben ik met de auto niet weggezakt.” 

Het garageplein is inmiddels hersteld, geeft de bewoonster aan, “maar bij mijn woning draai ik zelf op voor de kosten, krijg ik te horen. Ben twee keer met mijn klachten bij de gemeente geweest en heb al de nodige mails verstuurd, maar het wordt steeds afgewezen.”

Hevige regenval
Een woordvoerder van de gemeente erkent dat er ‘af en toe’ verzakkingen optreden bij de gevels van woningen als de straten of tuinen zijn opgehoogd. “De reden hiervan is het niet-ophogen van de kruipruimten van de woningen. Net als de bestrating zakt ook de bodem van deze ruimte onder vloer steeds lager. Er kunnen dan verzakkingen ontstaan. Bij hevige regenval, zoals de afgelopen tijd regelmatig voorkwam, zakt het zand van de onlangs opgehoogde straten onder de huizen van de bewoners. Dit zand verplaatst zich dus van de straat naar de huizen. Deze verplaatsing van het zand veroorzaakt zogenaamde spoelgaten in de opgehoogde straten.”

Om deze spoelgaten te voorkomen zijn woningeigenaren zelf aan zet, stelt de woordvoerder. “Zij dienen hun kruipruimtes op te hogen. Aangezien de ervaring leert dat dit niet altijd het geval is plaatsen we als gemeente bij het ophogen van de wijk bij woningen die direct grenzen aan het openbaar gebied kunststof schotten langs de gevels om het zand onder het straatwerk op z’n plek te houden.”

Aannemer
Alleen de spoelgaten in het openbaar gebied worden dan ook opgelost door de gemeente, bevestigt de woordvoerder. “Spoelgaten op eigen grond dienen door de eigenaren dus zelf op eigen kosten te worden hersteld. Hiervoor kunnen zij eventueel wel de hulp inschakelen van de aannemer die nu in de wijk bezig is. Die kan bijvoorbeeld tegen betaling kunststof schotten leveren en aanbrengen en het straatwerk herstellen. Een oplossing voor de lange termijn is echter enkel het ophogen van de kruipruimten.”

Om hier bij woning-eigenaren aandacht op te vestigen, gaat de gemeente op korte termijn extra communiceren via de krant en sociale media.

Het probleem van de verzakkingen doet zich overigens voor in alle Krimpense wijken, benadrukt de woordvoerder. “Langs de dijk zijn er bijna geen zettingen. En dit is ook niet iets van de laatste tijd, maar vanwege de hevige regenval van de afgelopen weken komt het probleem nu wel duidelijker naar voren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie