Nieuw-Lekkerland loopt nog niet warm voor verzelfstandiging zwembad

molenlanden • Uitkomst van het nieuwe vastgoed-, accommodatie- en tarievenbeleid van de gemeente Molenlanden is onder meer de verzelfstandiging van de zwembaden in Nieuw-Lekkerland en Groot-Ammers met ingang 1 januari 2023. In Groot-Ammers is deze handschoen al opgepakt, in Nieuw-Lekkerland (nog) niet.

Diverse raadsfracties trokken hierover in de commissievergadering aan de bel bij verantwoordelijk wethouder Bram Visser. "Het is een punt van zorg", erkende hij. "De eerste zaadjes zijn wel gepland, maar ik kan geen garanties geven. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen."
De zwembaden zullen een stichtingsbestuur moeten gaan vormen. Als dit niet lukt is de ultieme consequentie: sluiting van het zwembad. "Maar dat is een doemscenario waar ik niet aan wil denken", aldus Visser. "Ik ga er vanuit dat ook de Nieuw-Lekkerlandse gemeenschap de handschoen zal oppakken."

De Klipper
CDA-raadslid Anneke Hartog kaartte De Klipper aan, de Nieuw-Lekkerlandse sporthal die toe is aan vervanging. Nieuwbouw bij ijsbaan, tennisbanen en zwembad zou wat de christen-democraten betreft een goede optie zijn. De locatie van de huidige sporthal zou dan voor woningbouw bestemd kunnen worden.

Volgens wethouder Visser staan de plannen met De Klipper 'nog in de kinderschoenen'. De suggestie vanuit het CDA neemt hij mee. Visser: "De vervanging van De Klipper zou een trigger kunnen zijn en wellicht nieuwe energie kunnen losmaken in Nieuw-Lekkerland."


Raadslid De Moel met plan verlengen wandelpad naar klankbordgroep

molenlanden • De gemeenteraad van Molenlanden vindt het verlengen van het groene wandelpad in Streefkerk op zich een 'mooi initiatief', maar de wijze waarop het werd ingebracht (via een motie vreemd aan de orde) door DoeMee-raadslid Wilma de Moel 'niet de juiste route'. De Moel koos hierop dinsdagavond eieren voor haar geld en gaat met haar plan naar de klankbordgroep.

Wilma de Moel stelde voor het reeds bestaande groenwandelpad in Streefkerk door te trekken in oostelijke richting. "Een mooi idee, een verrijking", aldus Herman van de Water (CDA). "Maar de route die u kiest vinden wij niet goed. Zulke initiatieven horen bij de bevolking thuis." Ook had Van de Water moeite met de aangehaalde 'overlastcompensatie' (overlast van de toekomstige bouwwerkzaamheden op de Klimaatdijk, RdB). "Dat is elders ook het geval en kan dus tot precedentwerking leiden."

De andere raadsfracties lieten hetzelfde geluid horen. En ook wethouder Johan Quik gaf haar partijgenote het advies 'het plan verder te brengen'. "Laat het vanuit de klankbordgroep ontstaan."

Een advies dat een licht teleurgestelde Wilma de Moel ter harte nam. "Die route ga ik volgen. Ik hoop dat ik ze alvast een steuntje in de rug heb kunnen geven."

Rick den Besten