Politieke bespreking over Schoofbandweg geschrapt

Maasdriels beleid zit Zaltbommel dwars

zaltbommel/rossum • De aankoop van het stuk grond in Maasdriel door de gemeente Zaltbommel om vestiging van een megageitenstal te voorkomen, is donderdag van de agenda van de carrousel gehaald. In een andere zaal van het stadhuis liep de bespreking over huisvesting van arbeidsmigranten in Zuilichem namelijk nogal uit, waardoor niet alle betrokkenen hun zegje konden doen over het perceel aan de Schoofbandweg 10 in Rossum.

De raadsfracties spraken af dat zij hun vragen schriftelijk stellen aan burgemeester en wethouders. Die zorgen dinsdag (12 september) voor de antwoorden. Mogelijk wordt er nog een debat gepland vóór de raadsvergadering van 14 september. Het college wil de discussie met de gemeenteraad snel afronden, zodat het bestemmingsplan voor het nieuwe deel van De Wildeman - vlakbij de Schoofbandweg - geen vertraging oploopt. Zodra dat plan definitief is, moet daar bij nieuwe initiatieven in de omtrek rekening mee gehouden worden.

D66 had de aankoop van het perceel op de agenda gezet en heeft intussen haar vragen op schrift gesteld. Die gaan onder meer over het bedrag dat is betaald aan Alexander van der Schans, initiatiefnemer van de geitenstal. Het gaat om 900.000 euro, plus een schadevergoeding voor voorbereidingskosten die Van der Schans heeft gemaakt. Als de bouw wel was doorgegaan, zou Zaltbommel twee miljoen aan inkomsten van het bedrijventerrein De Wildeman mislopen. Maar wat als zoiets zich op andere plekken ook voordoet, vraagt D66 zich af: betaalt Zaltbommel dan weer een prijs boven de marktwaarde?

Die vraag is actueel, want op het perceel naast Schoofbandweg 10 is ook intensieve veeteelt toegestaan. Omdat de eigenaar daar nu geen gebruik van maakt, wilde de gemeente Maasdriel die mogelijkheid schrappen nu er een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de maak is. Maar de eigenaar maakte daar bezwaar tegen omdat zijn grond dan bij verkoop minder waard zou zijn. Maasdriel is van plan het etiketje 'niet-grondgebonden veehouderij' er toch weer op te plakken.

Zaltbommel heeft daartegen geprotesteerd en wil dat Maasdriel in het plan onderbouwt dat intensieve veeteelt op Schoofbandweg 12 de ontwikkeling van het bedrijventerrein niet belemmert.

In de zienswijze vraagt Zaltbommel bovendien aan Maasdriel om de kersverse afspraken over Schoofbandweg 10 in het bestemmingsplan vast te leggen: de bestemming 'intensieve veeteelt' moet verdwijnen, de dienstwoning moet een burgerwoning worden en er moet een tweede woning mogelijk gemaakt worden op het perceel. Dat staat er nu allemaal nog niet in.

D66 zou liever zien dat Zaltbommel en Maasdriel meer samen optrekken. "Gezamenlijk beleid is meer dan ooit noodzakelijk, gezien de toenemende risico's voor omwonenden van (intensieve) veehouderijen."

D66 vraagt ook waarom het college zoveel nadruk legt op het economische belang en minder op de volksgezondheid van de inwoners. De provincie Gelderland deed dat wel met het besluit van afgelopen week: geitenboerderijen krijgen het komende half jaar geen vergunningen. Reden voor dit besluit is dat mensen in de buurt van geitenbedrijven een verhoogde kans op longontsteking blijken te hebben. Brabant zette daarom eerder al de rem op deze sector en Gelderland denkt dat boeren de provinciegrens willen oversteken.


Janneke Boogaard