Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

D66 wil debat over aankoop geitenstal Rossum

Algemeen DOSSIER: GEITEN 378 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De D66-fractie in Zaltbommel wil het afgeketste plan voor de geitenstal in Rossum en intensieve veehouderij in zijn algemeenheid op de politieke agenda zetten voor 31 augustus.

Vorige week werd bekend dat de gemeente Zaltbommel een perceel grond heeft gekocht aan de Schoofbandweg in Rossum om te voorkomen dat daar een geitenstal met maximaal 5100 dieren zou komen. De gemeente heeft hiervoor 900.000 euro betaald aan initiatiefnemer Alexander van der Schans.

Ver boven de marktwaarde
D66 wil debatteren over de vraag waarom het college het perceel 'ver boven de marktwaarde' heeft aangekocht en of dit niet leidt tot toekomstige verwachtingen bij anderen in soortgelijke situaties.

Gezamenlijk
Ook wil de partij weten waaruit de gezamenlijke aanpak van Maasdriel en Zaltbommel uit bestond. De gemeenten maakten gezamenlijk bekend dat ze intensief hebben overlegd en zo tot deze oplossing zijn gekomen. Maasdriel betaalt niet mee, maar draagt volgens Zaltbommel bij door de procedures te bekostigen om bouw van een tweede woning op het perceel mogelijk te maken

Andere plannen
"Staat de zaak Schoofbandweg op zichzelf of zijn er meer van dergelijke locaties in de sector intensieve veehouderij in de gemeente of in het aangrenzend gebied van Maasdriel op komst?" wil D66-fractievoorzitter Thom Ummels verder weten. Hoe gaan de gemeenten daarmee om, ook gelet op de beslissing in Noord-Brabant om intensieve veehouderij aan banden te leggen.

Q-koorts
"Er verschijnen ook steeds meer onderzoeken en rapporten die wijzen op ernstige risico's en schade voor volksgezondheid en milieu. Nog los van de dramatische gevolgen die de Q-koorts heeft veroorzaakt."

Geitenstal in Brakel
De PvdA in Zaltbommel heeft schriftelijke vragen gesteld over een geitenstal in Brakel. In een voormalige kippenloods worden nu volgens de partij 1300 geiten gehouden. De PvdA wil weten wanneer de gemeente daar toestemming voor heeft gegeven.

Nu in Brabant een stop is gezet op nieuwe geitenstallen, ziet de PvdA Zaltbommel een mogelijk waterbed-effect. En dat is ongewenst vanwege de gezondheidsrisico's, vindt de Partij van de Arbeid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden