• Soemya Amghar (rechts) met partijgenoot en voormalig buurmeisje Roline den Hartog.
• Soemya Amghar (rechts) met partijgenoot en voormalig buurmeisje Roline den Hartog. Foto: Aangeleverd

Soemya Amghar (PvdA) kan het eerste Marokkanse raadslid worden: ‘Iedereen moet zich hier geaccepteerd voelen’

Algemeen 1.157 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Soemya Amghar, geboren in Leerdam en opgegroeid in Schoonrewoerd, is de nummer twee op de lijst van de PvdA Vijfheerenlanden. Ze is nieuw in de Vijfheerenlandendse politiek, maar is binnen de Partij van de Arbeid al een flink aantal jaren actief.

Haar interesse in de politiek werd aangewakkerd door een stage die ze wist te bemachtigen bij de PvdA-fractie in het Europees Parlement. In die Brusselse tijd is, zo zegt ze, de basis gelegd voor haar verdere loopbaan en studiekeuze. “Terug in Nederland kon ik de politiek en de PvdA niet loslaten en ben ik actief geworden voor diverse afdelingen en het landelijk partijbureau.”

Prioriteitenlijst 
Bovenaan de prioriteitenlijst van de Leerdamse Soemya staat het bestrijden van kansenongelijkheid in het onderwijs en het vinden van praktische oplossingen daarvoor. Ze vertelt dat haar meester op de basisschool in Schoonrewoerd de talenten van ieder kind zag. “Hij deed niet aan onder advisering. Dat was een extra steun in de rug voor mijn verdere school- en opleidingscarrière. Dat gun ik ieder ander kind.”

Lager schooladvies
Ze ergert zich eraan dat nog steeds veel kinderen met een migratieachtergrond een lager schooladvies krijgen dan ze verdienen. Uit angst dat die kinderen het niet zouden redden, omdat ouders onvoldoende praktische steun zouden kunnen geven.

“Het is toch bijzonder”, zo stelt Soemya, “dat docenten er bij voorbaat al vanuit gaan dat een kind hoger niveau onderwijs niet aan zou kunnen gebaseerd op zijn of haar achtergrond, socio-economische status of etniciteit. Waarom zien we niet de kracht van die kinderen die ongeacht deze factoren een goede Cito-score behalen? Waarom kijken we niet naar talenten en prestaties.”

“Toen ik net in de gemeente Vijfheerenlanden was komen wonen kwam in een gesprek met een moeder uit Leerdam naar voren dat haar zoon, een scholier aan het voortgezet onderwijs, geen stageplek kon krijgen. Er werd hem steeds gevraagd naar de origine van zijn achternaam die “duidelijk niet-Nederlands” was.”

Veilig en geaccepteerd
Vijfheerenlanden is in haar ogen een van de mooiste gemeenten van Nederland. “Iedereen zou zich daar veilig en geaccepteerd moeten voelen”, zo stelt Soemya bevlogen. “Er mag geen ruimte zijn voor discriminatie op welke grond dan ook. Iemands geaardheid, gender, afkomst of inkomen moet er niet toe doen.”

Soemya zou graag zien dat een systeem van anoniem solliciteren ingevoerd wordt. Op deze manier kunnen werkgevers de keuze voor een werknemer/stagiair maken die puur gebaseerd is op prestaties en talenten. Daarvoor wil ze zich inzetten in de gemeente Vijfheerenlanden. “Zodat ieders talent benut wordt, een gemeente waarin ieder zich optimaal kan ontwikkelen en meedoen in de maatschappij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden