Pia Bogerd en Bas Verdugd in de speeltuin. Rob Vroeg kon niet bij het fotomoment zijn.
Pia Bogerd en Bas Verdugd in de speeltuin. Rob Vroeg kon niet bij het fotomoment zijn. Foto: Mimi van Rossem

Stekker nu ècht uit ‘t Wieltje Leerdam getrokken

Algemeen 2.823 keer gelezen

LEERDAM • Het werd al langer aangekondigd, maar nu is het dan definitief zover: wijkvereniging ‘t Wieltje van wijk Oost in Leerdam houdt op te bestaan.

In de laatst verschenen wijkkrant ‘t Wieltje, van februari 2009, werd het al aangekondigd, maar nu is het echt zover. De laatste drie bestuursleden, Rob Vroeg, Bas Verdugd en Pia Bogerd van Wijkvereniging ‘Oost ‘t Wieltje’, hebben nu definitief de stekker er uit getrokken. Na 44 jaar is er nu dus een einde gekomen aan het bestaan van wat eens een zeer actieve wijkvereniging was. 

Volgens de notariële akte, opgesteld door notaris H.D. von Meijenfeldt, is de wijkvereniging op 31 mei 1977 opgericht door Marius de Bruijn, Leonard Wenink en Gerrit de Rooij. In haar gloriejaren telde de wijkvereniging ruim 1200 leden. Zij betaalden 5 gulden lidmaatschapsgeld, later 5 euro, per gezin. Hierdoor kon de vereniging veel activiteiten voor de wijkbewoners organiseren. 

Viswedstrijden
Terugkijkend op wat er door de jaren heen allemaal is gepasseerd, komen de leuke verhalen los. Al snel is duidelijk dat er wel heel veel activiteiten voor jonge en oudere bewoners van de wijk werden georganiseerd. Rob Vroeg, een zeer betrokken wijkbewoner die al vanaf zijn vijftiende jaar actief is bij de wijkvereniging, vertelt dat het Wieltje is opgericht naar aanleiding van de viswedstrijden die in die jaren gehouden werden.

“Maar de meeste wijk Oost bewoners zullen zich meer de jaarlijkse feestweek herinneren die in een grote tent, die naast het wieltje van Collee stond, werden georganiseerd. Een hele week lang vol met leuke activiteiten voor de bewoners van wijk Oost zoals natuurlijk de viswedstrijden, de gezamenlijke nasimaaltijd die door de koks van het Emmahuis werden bereid, de verkiezing van de mooist versierde straat, de Tiroolse avond, de bingo en playback avond en zoveel meer. De feestweek werd altijd druk bezocht door jong en oud.” 

Maar de wijkvereniging deed nog veel meer om de sociale cohesie in de wijk te versterken. Bas Verdugd: “Het paaseieren zoeken, de kaart- en sjoelavonden bij LHV de Snoek, speurtochten en bingo-avonden. We organiseerden echt veel in die jaren hoor! Maar helaas nam de animo van de wijkbewoners om aan de activiteiten mee te doen steeds meer af, en ook werd het steeds moeilijker nieuwe bestuursleden te vinden dus hebben wij in 2009 besloten alleen nog op papier te blijven bestaan. Maar uiteindelijk moet je toch het besluit nemen om definitief te stoppen.” 

Druk, druk, druk
Pia Bogerd, penningmeester van de vereniging vult aan: “We hielden ook nog wel rommelmarkten en de jaarlijkse oliebollenverkoop. Dit om onze kas te spekken natuurlijk. Ook zijn we eens naar Holiday on Ice geweest, maakten we met wijkbewoners strandwandelingen en hielden we droppings in het Lingebos. Met de kinderen gingen we paaseieren zoeken en we hadden een fietsclub.”

“Jammer dat door de jaren heen de mensen steeds minder animo voor al deze activiteiten toonden. Maar ik begrijp het wel. Iedereen heeft het drukker gekregen met werken, sporten en zoveel andere dingen meer. Toen wij vorig jaar ook nog te maken kregen met corona, waardoor we echt helemaal niets meer mochten en konden organiseren, hebben we besloten dat het nu tijd is om te stoppen.” 

Herinneringsteken
In aanloop naar het besluit de stekker uit de vereniging te trekken heeft het bestuur alle spullen die door de jaren heen waren verzameld opgeruimd. De sjoelbakken en koersbalmat zijn naar de Lingebolder gebracht, enkele spullen gingen naar de scouting en verder is er veel weggegooid. Voor het geld dat nog op de bankrekening staat, is ook al een bestemming gevonden.

De drie bestuursleden zijn momenteel met de gemeente in overleg of ter herinnering aan de wijkvereniging een boom en een bankje met herinneringsplaatje er op bij het wieltje van Collee geplaatst kan worden. 

Omdat je altijd iemand vergeet te noemen als je namen gebruikt om mensen te bedanken, willen Rob, Bas en Pia via deze weg iedereen bedanken die zich op wat voor wijze dan ook zich heeft ingezet voor wijkvereniging Oost ‘t Wieltje.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden