Afbeelding
Foto: ingimage

Lezing over kerkstrijd in Ameide

Algemeen 401 keer gelezen

AMEIDE • Op uitnodiging van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven aan de Lek houdt dr. Sam Janse uit Ameide 18 november een lezing over Willem Verheij en de kerkstrijd in de negentiende eeuw in Ameide en Tienhoven. 

Vanaf 1854 stond in deze dorpen ds. Willem van Beuningen, een predikant die duidelijk van de moderne, vrijzinnige richting was. Hij paste niet zo in deze gemeente, maar het eenvoudige kerkvolk had halverwege de negentiende eeuw nog niets te zeggen. De liberale en vrijzinnige elite bepaalde zowel in de gemeenteraad als in de kerkenraad het beleid. In de tweede helft van de negentiende eeuw komt daarin verandering. Vanaf 1867 mag elke man, of hij nu advocaat of mandenbreier is, gaan stemmen en de koers in de kerk bepalen. 

In Ameide en Tienhoven wordt dat pas in 1881 geëffectueerd. Willem Verheij neemt de leiding. Eerst door alternatieve diensten te beleggen in zijn timmerschuur, later door het verzet tegen ds. Van Beuningen en zijn liberale geestverwanten te organiseren, zodat in de tachtiger jaren van de negentiende eeuw de kerkenraad om gaat en er een rechtzinnige predikant, ds. P. Bongers, komt. Deze wending zou het kerkelijke en politieke leven in deze dorpen diep en lang bepalen.

Dr. Sam Janse heeft het bekeringsverhaal van Willem Verheij bestudeerd en verder de notulen van kerkelijke colleges en oude krantenberichten geraadpleegd. Beelden zullen zijn verhaal ondersteunen. De lezing is in Het Spant. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:45 uur. Entree gratis.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden