• Lichtjesavond Leerdam
• Lichtjesavond Leerdam Foto: Nico van Ganzewinkel

Stichting Lichtjesavond gemeente Vijfheerenlanden wil een coronamonument realiseren

Algemeen 625 keer gelezen

LEERDAM • ‘Geen hand vast en geen arm om je heen’, zo gingen - en gaan - uitvaarten in coronatijd. Om deze periode te gedenken, wil de Stichting Lichtjesavond gemeente Vijfheerenlanden een coronamonument realiseren.

De stichting - die ook de Lichtjesavond Leerdam en omstreken organiseert – vindt het nieuwe stiltecentrum op de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam een geschikte plaats voor het monument. 

“De afgelopen periode is voor veel mensen een moeilijke tijd geweest. Niet op bezoek bij hun ouders, of alleen op afstand. Ook geen bezoek in het ziekenhuis. Het was vaak onmogelijk om iemand die ongeneeslijk ziek was of een dierbare die ging sterven bij te staan. Sterven in eenzaamheid kwam de afgelopen periode best vaak voor”, zegt Ben de Weerd, uitvaartleider bij de LBV en initiatiefnemer van het monument.

Persoonlijke gevolgen
“Met wat geluk was er iemand van de verzorging of verpleging die even iemands hand beetpakte als hij of zij ging sterven. Het ging op de t.v. en andere media dagelijks over de crisis, maar bijna niemand stond stil bij de persoonlijke gevolgen voor gezinnen en families. De uitvaart moest geregeld worden, maar ook daar was afscheid nemen lastig: er mochten maar weinig mensen bij aanwezig zijn. Voor veel nabestaanden, familieleden, vrienden en kennissen die een belangrijke rol speelden in het leven van de overledene was geen plaats. Mensen konden nabestaanden geen steun of troost bieden, geen hand vasthouden, geen arm om een schouder slaan. Dit maakte een overlijden extra triest.”

De Weerd constateert dat mensen stierven aan het virus, maar dat er ook slachtoffers te betreuren waren die overleden door de gevolgen van corona. 

“Mensen konden of kunnen niet geholpen worden als er lichamelijke klachten kwamen en operaties werden uitgesteld. Om families die dit meegemaakt hebben - en nog meemaken – waar mogelijk te helpen, denken we als Stichting Lichtjesavond aan de oprichting van een coronamonument.” 

De initiatiefnemers denken dat het goed is dat er letterlijk een plek komt om aan deze donkere en moeilijke periode aandacht te schenken en die ook met elkaar af te sluiten. 

“Uit de gesprekken met families en vrienden merk ik dat nabestaanden iets tastbaars willen, een plekje om samen te rouwen, om samen te gedenken. Samen herdenken is ook wat er straks tijdens de Lichtjesavond op 9 december centraal staat. Wat is er daarom mooier om het nieuwe monument dan te onthullen.”

Glazen monument
Hoe het monumenten eruit komt te zien, is nog niet bekend. “Daarvoor is het initiatief nu nog te pril. Wel is de kans groot dat het een monument van glas wordt. Dat past ook bij Leerdam. Inmiddels zijn we in gesprek met de bekende Leerdamse glasblazer Gert Bullee. Hij wil het monument ontwerpen en realiseren.”

De exacte locatie voor het Leerdamse coronamonument staat nog niet vast. “Maar aan het eind van dit jaar komt het stiltecentrum op de Leerdamse begraafplaats gereed. Dat zou een prachtige plaats voor het monument zijn.”

Ben de Weerd heeft tot nu toe uitsluitend positieve reacties op het initiatief gehad. 

“Er zijn mensen die vinden dat zo’n monument in elke kern van Vijfheerenlanden zou moeten komen. Wij concentreren ons voorlopig op Leerdam. Wij denken dat mensen het fijn vinden om een plek te hebben waar ze samen kunnen rouwen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Hopelijk zorgt zo’n monument ervoor dat je deze periode voor jezelf kunt afronden. Een monument neemt het verdriet niet weg, maar het biedt nabestaanden wel steun.”

De Weerd weet nog niet precies wat de realisatie van het monument gaat kosten. 

“Het zou prachtig zijn als mensen dit monument zouden willen financieren of sponsoren.” Wie daar wat voor voelt of hier ideeën over heeft, kan contact opnemen met Ben de Weerd van de Stichting Lichtjesavond gemeente Vijfheerenlanden. Mailadres: lichtjesavondleerdam@gmail.com. “Ons streven blijft in ieder geval om het monument tijdens de Lichtjesavond begin december te onthullen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Marktmeesters Jacco Abbel en Johan Blokland.
Schoonrewoerd maakt zich op voor de Jaarmarkt: 'Weer hard gewerkt aan een gevarieerd aanbod' Nieuws gisteren
Afbeelding
Vijfheerenlanden moet nog 246 asielzoekers opvangen: 'Alle zeilen bijzetten om de opgave te halen' Nieuws 9 mei, 10:26
Afbeelding
Volgende week VHL Pleinen in Leerdam én Schoonrewoerd Nieuws 8 mei, 19:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden