• Ellen Derksen overhandigt de cheque.
• Ellen Derksen overhandigt de cheque. Foto: Mimi van Rossem

Cheque van 4000 euro voor groep Leerdamse verkeersregelaars

Algemeen 2.665 keer gelezen

LEERDAM • “Help ons verkeersregelaars oversteken.” Met deze noodkreet vroegen de 15 verkeersregelaars uit Leerdam aandacht bij VHL Lokaal raadslid Teus Meijdam voor een nijpend probleem waar zij al lange tijd mee worstelden. Ze hadden geen geld voor nieuwe pakken en lampen terwijl zij dit hard nodig hebben om hun vrijwilligerswerk goed en veilig te kunnen uitoefenen.

De verkeersregelaars trokken verschillende malen aan de bel bij de gemeente. Daar vonden ze geen gehoord. Vervolgens vroegen ze Meijdam om het probleem bij het college onder de aandacht te brengen. Het raadslid ondernam gelijk actie en stelde schriftelijke vragen aan het college.

Zorgen
Meijdam: “In het gesprek met de vrijwilligers kwam naar voren dat zij zich zorgen maakten over de communicatie met de gemeente. Zij kregen of geen antwoord of werden van kastje naar de muur gestuurd. Dus vroegen de verkeersregelaars zich af waarom er geen vast aanspreekpunt is binnen de gemeente waar zij met hun vragen terecht kunnen. Verder vroegen de verkeersregelaars of er een budget vrijgemaakt kon worden voor kleding en andere materialen die zij bij het uitoefenen van hun vrijwilligerswerk nodig hebben.”

Deze noodkreet leverde niet alleen aandacht op van het college, maar ook van Ellen Derksen, secretaris van Stichting Darius. Zij las over de problemen, stuurde gelijk een berichtje naar Hein Derksen, bedrijfsleider van Coffeeshop Notos met de vraag of zij iets voor de verkeersregelaars konden betekenen. De dag erna nam Hein contact op met Meijdam met de vraag wat de verkeersregelaars precies nodig hadden. “Nieuwe pakken met een nieuw logo en lampen”, was het antwoord. Hierop besloot Stichting Darius een cheque van 4000 euro aan de verkeersregelaars te schenken. Met dit bedrag kunnen de verkeersregelaars nieuwe jassen, broeken en lampen aanschaften.

Volgens Daan Boer, coördinator van de verkeersregelaars, heeft de gemeente intussen excuses aangeboden. Ook komt er voor hen. een vast aanspreekpunt. vast aanspreekpunt voor hen komt. Het college komt met een voorstel om structureel een bedrag beschikbaar te stellen voor de aanschaf of vervanging van materialen voor verkeersregelaars. Verder zorgt de gemeente voor nieuwe pakken. 

Zichzelf bedruipen
Lia de Vries, medewerkster van Stichting SamenDoen, vertelt dat haar organisatie eigenlijk geen rol heeft bij de begeleiding van de verkeersregelaars. ”Zij moeten zichzelf bedruipen, maar in de praktijk blijkt dat dit niet lukt. Er moet vanuit de gemeente meer begeleiding komen voor organisaties als deze”, vindt de Vries.

Verkeersregelaar Jos van der Weide vertelt dat voormalig gemeente voorlichtster Judith van Coeverden tijdens de laatst gehouden Sint intocht al opmerkte dat de hesjes die zij droegen eigenlijk niet meer konden. Daarop heeft Daan Boer de gemeente benaderd voor nieuwe pakken. Dit verzoek werd steeds weer op de lange baan geschoven. De gemeente vindt dat organisaties van evenementen voor de verkeersregelaars moeten zorgen, eventueel door sponsoring. Maar, wij zijn vrijwilligers en vragen geen geld als wij worden ingezet.” De verkeersregelaars zijn erg blij dat zij binnenkort nieuwe pakken krijgen.

De verkeersregelaars begonnen ruim 18 jaar geleden als een burgerinitiatief. De Leerdamse groep is aangesloten bij de Landelijke Stichting Verkeersregelaars en moeten ieder jaar een digitaal examen afleggen om aan alle regels te voldoen. De vrijwilligers zijn bij veel activiteiten in Leerdam waaronder het Zomerfestival of Avondvierdaagse aanwezig, om het soms erg drukke verkeer in goede banen te leiden. 

Daan Boer vertelt dat er om goed te kunnen werken eigenlijk nog wel 10 vrijwilligers extra nodig zijn. Wie zich wil aanmelden kan dit doen door 0345-618579 te bellen.

Mimi van Rossem

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden