• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks. Foto: AnneRuth den Hertog

D66-politica Raquel Garcia Hermida: ‘Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen’

Nieuws 864 keer gelezen

CULEMBORG • “Wie Europa serieus wil nemen, moet vooral de regio serieus nemen. En wie de regio serieus wil nemen, moet vooral ook Europa serieus nemen. Rivierenland kan niet zonder Brussel. En nog belangrijker, we willen ook niet zonder Brussel.’”

Dat zei D66-politica Raquel Garcìa Hermida-van der Walle woensdagavond tijdens een goedbezochte spreekbeurt in gebouw De Bolderburen in Culemborg. Garcia Hermida staat tweede op de kandidatenlijst van D66 voor de Europese verkiezingen van 6 juni. “De Europese uitdagingen zijn een opeenstapeling van lokale uitdagingen. Of het nu gaat om schonere rivieren, kijk naar de Redichemse Waard, of beter tuin- en landbouwbeleid, kijk naar alle fruitproductie in deze regio.”

Trots op onze vrijheid

“Ik ben Spanjaard van geboorte, Nederlander en Friezin door keuze en Europeaan van overtuiging”, vertelde Raquel aan het begin van haar speech. D66 kiest volgens haar ook tijdens de komende verkiezing heel bewust voor vrijheid en vertrouwen. “Trots zijn op Nederland betekent ook trots zijn op onze vrijheid en democratische waarden. Geloven wij dat een samenleving tot bloei komt als je gelooft in de eigen kracht van mensen. Dat onze idealen niet alleen gelden voor onze eigen kleine groep. Dat we daarom internationaal moeten denken en handelen. En dat we toe moeten naar een duurzame en harmonieuze samenleving.”

Vertrouwen in de Europese Unie

Volgens Raquel voelt Brussel voor veel mensen nog heel ver weg en abstract. Ze hebben vaak geen idee wat al die Europarlementariërs doen. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld. “Maar Europese burgers, zo ook in Nederland, hebben meer vertrouwen in de Europese Unie, inclusief het Parlement, dan in de landelijke politiek. En 80% van de Nederlanders vinden dat Nederland profijt heeft van de EU. Dat vertellen populisten en extreemrechtse partijen trouwens nooit. Kan het beter? Absoluut! Daarom heeft D66 een stevig plan voor hervormingen van de EU en de functionering van het Parlement.” 

Europees Parlement toegankelijker

Het Europees Parlement moet toegankelijker worden voor de burgers, ving Raquel. “Iedereen moet binnen kunnen lopen in het Europees Parlement. “In Washington D.C. waar ik jaren heb gewerkt, kon dat ook gewoon. Als politicus moet je het gesprek aangaan met je kiezers. Daarom draai ik nu bardiensten door het hele land om het gesprek over Europa naar de sportkantine te brengen. En straks wil ik dat de deuren van het Europees Parlement open gaan. En dat niet alle politici meer hun kantoren alleen maar bij partijgenoten hebben, maar dat ze door elkaar zitten en elkaar tegenkomen bij het koffiezetapparaat. Dan heb je ook meer begrip voor elkaar.”  


.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Culemborg wil 300 vluchtelingen opvangen Nieuws 23 uur geleden
Stille tocht
Dodenherdenking Culemborg: bijeenkomst op de Achterweg fotoserie 23 uur geleden
Afbeelding
Besparen? Ga naar de informatieavond voor koopwoningen Voorkoop en De Hond Nieuws 23 uur geleden
• Ransuilen gebruiken steeds dezelfde roestplaatsen.
Roestplaatsen van ransuilen gekapt aan de Van Pallandtdreef Nieuws 6 mei, 07:00
• Liefhebbers van Franse auto's ontmoeten elkaar.
Franse Autodag bij Visscher Classique in Buren Nieuws 5 mei, 07:00
• De verbrandde auto.
Autobrand door mogelijke brandstichting 112 4 mei, 09:59
• De arts bespreekt de uitslagen eerst met de patiënt voordat ze in het dossier te vinden zijn.
Ziekenhuis Rivierenland gebruikt ApoAfspraak Nieuws 4 mei, 07:00
• De vrachtwagen met de lekkende vloeistof.
Vrachtwagen gestopt vanwege brandgevaarlijke vloeistoffen 112 3 mei, 20:46