Gemeentenieuws Molenlanden

De nieuwe gemeenteraad van Molenlanden
De nieuwe gemeenteraad van Molenlanden Foto: Gemeente Molenlanden

Column Theo Segers: ‘1200/66%/27-5?’

22 apr. 2022, 14:55 Column 188 keer gelezen

Het is geen nieuws dat het taal- en rekenonderwijs in Nederland beter moet. Dat was vorige week breedvoerig in het nieuws. Ik denk dat die onderzoeken kloppen. In het onderwijs moeten we weer terug naar alle aandacht voor de basisvaardigheden. De formule-achtige titel is echter geen rekensom, dat wordt duidelijk als je verder leest.

De gemeenteraadsverkiezingen liggen al weer vier weken achter ons. Vergeleken met landelijke cijfers zijn we blij met het opkomstpercentage van 66%. Dank voor jullie stem. Op 30 maart zijn 27 nieuwe raadsleden geïnstalleerd; daarvan zijn er 13 nieuw. De nieuwe raad is gelukkig een brede afspiegeling van de Molenlandse bevolking; jong en oud, man en vrouw, verschillende achtergronden. Zo hoort het te zijn; samen de belangen vertegenwoordigen van de gehele gemeenschap. Het was een bijzonder moment om hen in bijzijn van familie en andere belangstellenden te installeren. Plechtig klonk uit de monden van de raadsleden: ‘Dat verklaar en beloof ik’ of ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig.’

Inmiddels heeft de informateur in een openbare raadsvergadering op 11 april zijn advies gegeven. De gemeenteraad heeft dat advies overgenomen. Dat betekent dat de fracties van Doe Mee, SGP en VVD in gesprek gaan om een coalitieprogramma te smeden. Als dat voor elkaar is, worden de nieuwe wethouders – 5 personen of misschien een ander aantal – beëdigd. Hoe lang dat duurt? Dat weet ik niet. Want ook hierin staat de burgemeester boven de partijen. Ik ben daar niet bij. Maar volg de krant en de sociale media, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Wat betekent dan 1200 in de titel? Dat is een schatting van het aantal uren dat de medewerkers van burgerzaken en de buitendienst hebben besteed om goede democratische verkiezingen te organiseren. Dat is nog exclusief de energie die de griffie en de politieke partijen in de verkiezingen hebben gestopt. Wat een werk: 1200 mensuren! Laten we zuinig zijn op onze lokale democratie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gemeente Molenlanden slaat eerste paal van nieuwe werklocatie in Bleskensgraaf Algemeen 17 mrt., 11:05
Afbeelding
Basisschoolleerlingen zamelen klein elektronisch afval in tijdens de E-waste Race Algemeen 17 mrt., 09:32
Afbeelding
Rechter buigt zich over de zaak over schade door PFAS die gemeenten hebben aangespannen tegen Chemours Algemeen 16 mrt., 11:11
Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.