Gemeentenieuws Molenlanden

Even een bakkie tijdens mijn ronde langs 28 stembureaus in Molenlanden
Even een bakkie tijdens mijn ronde langs 28 stembureaus in Molenlanden Foto: gemeente molenlanden

Column Theo Segers: Terugblik verkiezingen

Algemeen 154 keer gelezen

Op 15 maart stemde ongeveer 74% van de kiesgerechtigden in Molenlanden voor de Provinciale Staten- en voor de waterschapsverkiezingen. Goed dat zoveel Molenlanders gebruik hebben gemaakt van het recht om te stemmen. In deze column geen nadere duiding van de uitslag. Dat is op velerlei plaatsen al gedaan: in praatprogramma’s, kranten, andere media, aan keukentafels en aan de bar. Sommige lezers proberen mij een uitspraak te ontlokken over wat ik er van vind. Maar jullie weten het; een burgemeester staat boven de partijen en is burgemeester van iedereen. Dus zowel van de winnaars van de verkiezingen als van de verliezers. 

In deze column wil ik aandacht vragen voor de stembureauleden en iedereen die heeft geholpen om de verkiezingen goed te laten verlopen. De meesten van jullie hebben waarschijnlijk niets gemerkt; alles verliep vlotjes. Maar achter de schermen is er wel wat om te evalueren. 

Ditmaal was het nieuwe invoersysteem vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken erg ingewikkeld. Ik ben dankbaar dat we in Nederland eerlijke, correcte democratische verkiezingen organiseren. Dat kan niet genoeg worden gezegd. Maar het nieuwe systeem om fraude te voorkomen heeft wel veel extra inspanning gekost. 

Door de extra hoofdbrekens en uren inzet was in Molenlanden alles pas op donderdag laat in de avond verwerkt en ingevoerd. Op vrijdag moesten de gegevens naar het hoofdstembureau in Dordrecht en in Tiel worden gebracht. Sommigen hebben door al het extra werk een nacht doorgewerkt en niet geslapen. En dat gold niet alleen voor de medewerkers van de gemeente, maar ook voor sommige van de circa 200 vrijwilligers op de stembureaus. Veel is van jullie gevraagd en ik wil jullie heel hartelijk danken voor alle (extra) inzet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.