Gemeentenieuws Molenlanden

'Staande, vol overgave en sommigen met tranen in de ogen.'
'Staande, vol overgave en sommigen met tranen in de ogen.' Foto: gemeente molenlanden

Column Theo Segers: Uitgesteld feest

vr 13 jan. 2023, 12:15 Algemeen 155 keer gelezen

Vanaf 22 januari vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar. En dat feest wordt 15 dagen gevierd. Heel veel Chinezen reizen naar hun familie overal ter wereld. Een bijzonder feest met heel veel tradities. Dan doen wij het maar karig, met twee dagen oud en nieuw. Is ons vuurwerk een traditie te noemen? Ik vind van niet; al zal de landelijke politiek daarover een besluit moeten nemen. 

Afgelopen zaterdag waren mijn vrouw en ik uitgenodigd om het Oekraïens Kerstfeest te vieren. Conform de kalender van de oosterse kerk, zowel in Rusland als Oekraïne, wordt dit jaar op 7 januari Kerstfeest gevierd. Vanwege de oorlog willen veel Oekraïners van die datum af en aansluiten bij de Europese datum van 25 en 26 december. Feitelijk vieren ze nu twee keer kerst. 

In de gemeentelijke opvang in Groot Ammers, waar nu circa 40 Oekraïners wonen, waren de voorbereidingen getroffen. Een lange tafel was gedekt; ook voor andere gasten uit Molenlanden. Wat een fijne samenkomst was dit. We begonnen traditioneel, met 12 Oekraïense gerechten als voorgerecht; met een verwijzingen naar de 12 apostelen. Daarna was er een hoofdgerecht en dessert. Voordat het diner begon, werd het Oekraïense volkslied gezongen. Staande, vol overgave en sommigen met tranen in de ogen. Met behulp van vertaalsters en vertaalapps op de telefoons hebben we gecommuniceerd. Al sprak een Oekraïens meisje na 6 maanden al verrassend goed Nederlands. Het was echt een feest. Bewoners en leiding, hartelijk dank! 

Aanstaande vrijdag, 13 januari, hebben we voor de Molenlanders en onze relaties een nieuwjaarsontmoeting georganiseerd. Op deze vrijdagmiddag kunnen we elkaar de hand drukken en de goede wensen voor 2023 uitspreken. Dat doen we meestal de eerste dagen van het jaar, maar het mag nog. Zo nemen we een Chinese traditie over en gaan we richting de 15 dagen en wordt de nieuwjaarsontmoeting geen uitgesteld feest. Van harte welkom in de Til in Giessenburg tussen 16.00 uur en 18.30 uur. We hopen je te zien.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.