Gemeentenieuws Molenlanden

Op sommige plekken in de gemeente Molenlanden stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in
Op sommige plekken in de gemeente Molenlanden stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in Foto: Milieu centraal

Gemeente roept inwoners op om regenwater van het riool af te koppelen

Algemeen 257 keer gelezen

Deze week start de gemeente Molenlanden samen met adviesbureau Kennis van Pompen met de inspectie van ruim 1200 woningen in het buitengebied. De gemeente laat onderzoeken bij welke huizen het regenwater is aangesloten op het riool. De bewoners van de huizen waar de inspecteurs de komende weken langs komen, worden hiervan via een brief op de hoogte gesteld.

Op sommige plekken in de gemeente Molenlanden stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit is (relatief) schoon water dat net zo goed de grond in kan lopen. Het ‘weglopen’ van water in de grond is goed voor de grondwaterstand. Bovendien wordt het rioolstelsel er minder door belast bij heftige regenval door klimaatverandering.

Afkoppelen: hoe doe je dat?

Inwoners kunnen eenvoudig de regenpijp afzagen en afdoppen. Het regenwater kan in de bodem infiltreren in de tuin of kan naar de sloot worden geleid, bijvoorbeeld door de aanleg van een gootje. Helemaal duurzaam is het om het hemelwater in de tuin te benutten, door de aanleg van een vijver of grindbak, waar het water in kan wegzakken. Dit kan natuurlijk in combinatie met een regenton. De meest geschikte oplossing hangt af van de soort ondergrond in de tuin. Op www.molenlanden.nl/afkoppelenregenwater is de komende tijd meer informatie over het afkoppelen te vinden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen