Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding
Foto: Week vd Toegankelijkheid

Column Theo Segers: Iedereen doet mee

vr 30 sep 2022, 15:01 Algemeen 973 keer gelezen

Van 3 tot en met 8 oktober 2022 is de ‘week van de toegankelijkheid’. Volgende week zijn er diverse activiteiten over dit thema, voor medewerkers van de gemeente en voor inwoners. We brengen opnieuw onder de aandacht dat het goed is, en normaal is, dat iedereen kan meedoen. Of je nou wel of geen fysieke, psychische en/of verstandelijke beperking hebt. Meedoen gaat over het hele leven: wonen, vervoer, onderwijs, werken (betaald of onbetaald), sporten. Dit wordt ook wel inclusie genoemd. Naar mijn idee is het nog veel breder. Vanuit mijn rol als ‘VN ambassadeur handicap’ wil ik dat elke Molenlander mee kan doen.

Pas als je zelf wat mankeert en je zit bijvoorbeeld tijdelijk in een rolstoel, of je hebt last van je ogen en kan minder zien, dan ga je iets begrijpen van waar mensen met een beperking mee te maken krijgen. De laatste jaren van haar leven kon mijn moeder amper meer lopen. Een rolstoel brengt dan uitkomst. Heel veel keren -vooral bij het bezoeken van concerten (daar hield ze zo van)- heb ik haar in haar rolstoel over hobbelige straten en lastige drempels geduwd. Dat ging echt niet altijd zonder zucht of steun van een van ons.

Je beseft soms niet hoe dankbaar je kunt zijn als je zonder veel voorbereidingen, afwegingen of nadenken ergens aan mee gaat doen. Verdiep je in elkaar, ga niet uit van aannames, maar ga in gesprek. Het blijft toch vreemd dat we hier een speciale week van toegankelijkheid voor nodig hebben. Het lijkt vanzelfsprekend om aandacht te hebben voor grote en kleine dingen die wij met elkaar kunnen doen om meedoen mogelijk te maken.

Laat Molenlanden een inclusieve gemeente zijn. Iedereen mag en kan meedoen, lopend of rollend, achter rollator of in rolstoel, (slecht)ziend of blind, horend of doof. Ik roep je op om in je eigen omgeving -te beginnen volgende week en daarna- steeds aandacht te hebben voor elkaar. En er samen voor zorgen of eraan bijdragen dat een ieder mee kan doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.