Gemeentenieuws Molenlanden

Foto gemaakt tijdens Burgemeester op Zomertour
Foto gemaakt tijdens Burgemeester op Zomertour Foto: Theo Segers

Column Theo Segers: Steun en toeverlaat

9 sep, 16:53 Algemeen 195 keer gelezen

Over boeren, tractoren, acties, vlaggen en stikstof is voldoende te lezen in de pers. Het is goed dat de boeren - het is bijna een geuzennaam geworden - de publiciteit halen. Voor velen staat hun toekomst op het spel. Vooral jonge boeren zien geen perspectief meer. Daarom vraag ik ook bij ‘burgers en buitenlui’ aandacht voor hen.

Op maandag 29 augustus zat De Til in Giessenburg vol met boeren uit de gemeente Molenlanden. Het was goed om bij elkaar te zijn, de gedachten en gevoelens te uiten en vooruit te kijken. Tijdens die bijeenkomst met zo’n 350 aanwezigen, waren de boerinnen sterk in de minderheid. Een boerin sprak, open en eerlijk, met emotie, vanuit haar perspectief over wat dit allemaal doet met haar, het bedrijf en gezin. Daarom vandaag een loftrompet op de boerinnen.

Zaterdag 10 september is de landelijke ‘Dag van de boerin’. Zij staan die dag - naar mijn idee volledig terecht - in het zonnetje. Boerinnen zijn powervrouwen, de steun en toeverlaat van het boerenbedrijf. Als ware koorddansers vervullen ze een belangrijke taak op de boerderij, waar ze vaak fulltime of parttime werken. Veelal naast een reguliere baan buiten de deur en/of het runnen van het gezin. Boerinnen wisselen continu van rol, onder andere: partner/echtgenote, manager, moeder, medewerker, zakenpartner, ondernemer, administrateur, coach,... Dit doen ze 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Een topprestatie. En daarom staat de tweede zaterdag van september in het teken van de boerin.

Afgelopen zomer hebben we tijdens de zomertour op de fiets veel boerderijen bezocht. Ook toen zag ik het weer met eigen ogen. In het boeren(familie)bedrijf telt ieders bijdrage, maar het viel me op dat de boerinnen met vreugde en passie, opgewekt aan het werk zijn. Wat een veerkracht en inzet, hulde en respect hiervoor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.