Gemeentenieuws Molenlanden

'De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor hun gezondheid en ontwikkeling'
'De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor hun gezondheid en ontwikkeling' Foto: Gemeente Molenlanden

Kansrijke start voor alle kinderen in Molenlanden en Gorinchem

3 dec 2021, 13:15 Algemeen 83 keer gelezen

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. Want een gezonde start geeft een kind niet alleen meer kans op een goede gezondheid. Maar ook op deelname aan onderwijs, participatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Gemeente Molenlanden en Gorinchem vinden gelijke kansen voor ieder kind belangrijk, ongeacht waar hun wieg staat. Daarom ondertekenden zij donderdag 2 december digitaal de intentieverklaring Kansrijke Start. Samen met partners uit de geboorte- en jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein vormen zij de lokale coalitie ‘Kansrijke Start Gorinchem-Molenlanden’.

Kansrijke start voor ieder kind

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor hun gezondheid en ontwikkeling in de rest van het leven. ‘De lokale coalitie investeert in samenwerking rond deze eerste 1000 dagen’, zegt wethouder Joost van der Geest. ‘Ons streven is om alle kinderen in Molenlanden en Gorinchem een kansrijke start te geven. Met dezelfde kansen en mogelijkheden. Hiervoor is een samenhangende aanpak nodig tussen verschillende partijen. Van geboorte- en jeugdgezondheidszorg tot aan partners uit het sociaal domein. Zij spelen allemaal een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind maar ook in de ondersteuning van (toekomstige) ouders.’

Samenwerken en verbinden

De ondersteuning vanuit de lokale coalitie begint al tijdens de zwangerschap. Wethouder Lizanne Lanser: ‘De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen op latere leeftijd. Zo kan een vrouw tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld veel stress ervaren of een ongezonde leefstijl hebben. Waardoor een baby al begint met een achterstand. En daarna vaak de rest van zijn/haar leven moet knokken om deze achterstand te verminderen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Met de lokale coalitie verbeteren we de ketensamenwerking en verbinden we medische en sociale organisaties met elkaar. Zodat we ouder en kind, indien nodig, goed kunnen ondersteunen. Ook al voor de geboorte van een kind.’

Actielijnen

Naast samenwerken en de ketenaanpak versterken werkt de coalitie aan drie gezamenlijke actielijnen. Lizanne: ‘Dat zijn bewust zwanger worden, een gezonde zwangerschap en veilig ouderschap’. Ouders worden zorgvuldig betrokken bij het uitwerken van deze speerpunten, onder andere door gesprekken te organiseren begin 2022.

Meer informatie

Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten en het Rijk samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, geboorte- en jeugdgezondheidszorg, werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Voor meer informatie kijk op www.kansrijkestartnl.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.