Gemeentenieuws Molenlanden

'Maak een wandeling' (hier bijvoorbeeld, gemaakt tijdens mijn Tour de Molenlanden).
'Maak een wandeling' (hier bijvoorbeeld, gemaakt tijdens mijn Tour de Molenlanden). Foto: Theo Segers

Column Theo Segers: ‘Wat mag, wat kan’

26 nov 2021, 15:49 Algemeen 147 keer gelezen

Het valt mij op dat we de laatste tijd steeds meer horen wat niet mag. Ook ik zal me hieraan schuldig hebben gemaakt. Mijn oprechte excuses daarvoor. Daarnaast horen we zeker ook wat moet: mondkapje op, handen wassen, geen handen geven, in de elleboog niesen, afstand bewaren, voldoende ventileren. De regels en maatregelen zijn soms best lastig uit te voeren en uit te leggen.

En zoals vaker gezegd…alleen als we het samen doen, kunnen we een vuist maken tegen het coronavirus. Terwijl ik ook besef dat we niet in een maakbare wereld leven. Er overkomen ons ook dingen en dat kan een gevoel van machteloosheid geven.

Gelukkig kan en mag je nog veel. Uiteraard rekening houdend met je persoonlijke situatie. Gezond leven is iets wat mag. Misschien moet ik schrijven ‘wat moet.’ Beweeg en leef en eet gezond. Ga elke dag naar buiten en maak een wandeling. Laat je niet te veel afschrikken door het weer. Kleed je warm aan. Beweeg zoveel mogelijk buiten en binnen. Sport regelmatig, dat kan op elk niveau. Eet gezond en gevarieerd. Slik zo nodig extra vitamines. Slaap voldoende en probeer voor het slapen gaan een uur (zonder beeldscherm) te ontspannen. Geef ook je ziel en geest voeding. Dat kan door te luisteren naar muziek, het lezen van een boek, of door creatief bezig te zijn. Doe iets spiritueels, iets meditatiefs. Leg een beperking op aan alle informatie die tot je komt. Wees selectief, alles is niet bij te houden. Lijkt dit simpel en gewoon? Oh ja?! Ik daag je uit om ermee te beginnen.

Het belangrijkst is misschien wel, om vriendelijk te zijn. Juist in een tijd waarin boosheid en ontevredenheid toe lijkt te nemen. Wees aardig voor mensen om je heen en voor jezelf. Dat mag en je zult merken: dit helpt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.