Gemeentenieuws Molenlanden

'Rond 1513 trok de gevreesde Gelderse legeraanvoerder plunderend in ons gebied rond'.
'Rond 1513 trok de gevreesde Gelderse legeraanvoerder plunderend in ons gebied rond'. Foto: Stockfoto

Column Theo Segers: Maarten van Rossum in Molenlanden

12 nov 2021, 14:06 Algemeen 138 keer gelezen

Deze historicus is zeer belezen en weet van veel zaken af. Zo schreef hij boeken over de geschiedenis van Amerika, verzorgde hoorcolleges over de Tweede Wereldoorlog, maakte een podcast over de geschiedenis van China, is jurylid in een televisiequiz en nog veel meer. Ook kan je hem volgen in een televisieprogramma als hij samen met zijn broer en zus steden in Nederland, waaronder Gorinchem, aandoet.

‘Maarten van Rossum in Molenlanden’, nee dat is geen nieuwe serie op tv. Al is hij welkom om onze prachtige regio met eigen ogen te bekijken. Maar naamgenoot Maarten van Rossum (1490-1555) is hier al wel geweest. Rond 1513 trok de gevreesde Gelderse legeraanvoerder plunderend in ons gebied rond. De mensen waren doodsbang van hem. Van hem is de spreuk bekend: ‘blaken en branden is het sieraad van de oorlog.’

Dan ontvangen we liever de hedendaagse altijd in het zwartgeklede mopperende Maarten van Rossum met zijn scherpe tong en puntige analyses. Onlangs las ik een boekje van deze Maarten: ‘Wie zijn wij?’ Hoe komt het toch dat Nederlanders zo mopperen en dat de tegenstellingen steeds groter lijken te worden. Zeker als het gaat over het (corona)beleid van de overheid nemen de verschillen in visies steeds meer toe. Terwijl meer dan 91% van de bevolking zeer tevreden is over het eigen bestaan.

Van Rossum roept op om actief deel te nemen aan de samenleving en niet alleen kritisch aan de zijlijn te staan. Dat ben ik zeer met hem eens. Maarten van Rossum gaat niet plunderend rond, maar er waart wel een virus om ons heen. Juist in deze tijd is het gesprek en het elkaar nieuwsgierig bevragen naar de verschillende visies over corona en vaccinatie veel belangrijker dan het ventileren van meningen en oordelen.

Ik ben er vast van overtuigd dat juist in deze tijd de dialoog helpend is. Daarom: volg de regels, houd afstand, was je handen, werk thuis, vermijd drukke plekken, ventileer waar mogelijk. En ga in gesprek. Ben je nog niet gevaccineerd, denk daar goed over na en laat je informeren bij je huisarts of de GGD. Kortom: Doe iets, want niets doen is erger.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.