• Franse les bij Monique Diemers.
• Franse les bij Monique Diemers. Foto: John Wijntjes

Francais Facilie maakt Frans nóg leuker

Zakelijk 531 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De één gaat naar Frankrijk op zomervakantie, de ander vanwege de wintersport en een derde doet er zaken. Allemaal redenen waarom je de Franse taal wilt beheersen. ‘Français Facile’ biedt die mogelijkheid. Gewoon in Krimpen aan den IJssel.

Monique Diemers is de drijvende kracht achter Français Facile. De Krimpense woonde jarenlang in Frankrijk -waar ze met haar toenmalige partner een hotel-restaurant runde- en was op verschillende middelbare scholen actief als docent Frans. Daarnaast is ze taaltrainer Frans en Taaltrainer NT2.

Prachtige taal
“Frankrijk en de Franse taal zitten in mijn hart,” vertelt ze vanuit haar sfeervolle bedrijfspand aan de Griendstraat 6L in Krimpen aan den IJssel. “De Franse taal vind ik prachtig. Het is romantisch en melodieus. En ik vind Frankrijk een fantastisch land. Dat geldt voor heel veel Nederlanders, alleen zeggen sommigen van hen in het verlengde daarvan ‘Jammer dat er Fransen wonen.’ Ik ben het daar niet mee eens. Als je de moeite doet om je in hun taal verstaanbaar te maken, dan smelten ze over het algemeen meteen, zelfs al kom je moeilijk uit je Franse woorden.”

Vakantie-Frans
Nog leuker wordt het als je écht een mondje Frans spreekt. Speciaal voor mensen die op vakantie willen naar Frankrijk heeft ze een cursus ‘Vakantie-Frans’ ontwikkeld waarmee vakantiegangers prima uit de voeten kunnen op de camping dan wel in het hotel.

Monique Diemers; “De ‘vakantie-Frans’-cursus start bij voldoende belangstelling weer in september en bestaat uit wekelijks een les. Aan het eind van het cursusjaar zijn de deelnemers helemaal klaar voor een gesprekje met elke Fransman die ze tegenkomen.”

Monique geeft ook cursussen ‘Frans voor Beginners’ en ‘Frans voor gevorderden’. Daarnaast heeft ze haar ‘Summer School’.

“Vorig jaar stonden Franse liedjes daarin centraal,” vertelt ze. “Komende zomer is de Franse film het hoofdthema.” 

En dan zijn er nog de individuele lessen in de Franse taal. Ook daarvoor kunnen belangstellenden bij ‘Français Facile’ terecht.

Vroege liefde
Haar liefde voor Frankrijk ontwikkelde zich al vroeg bij Monique Diemers. “Op mijn zeventiende kwam ik er als au-pair terecht,” vertelt ze.

“In Nederland had ik de Havo afgerond met - uiteraard- Frans in mijn vakkenpakket. Dat was geen verkeerde basis, maar ik leerde de taal pas echt kennen, toen ik in Frankrijk ging wonen. Het gezin waar ik als au-pair was sprak alleen Frans, dus moest ik daarin mee om te ‘overleven’.”

Hotel-restaurant
Op haar achttiende keerde Monique terug naar Nederland, waarna ze in het kader van haar toeristische opleiding opnieuw in La Douce France terecht kwam; ditmaal voor een stage. Niet veel later kreeg ze een relatie met een Fransman, met wie ze samen een hotel-restaurant ging runnen. Toen de relatie op de klippen liep, maakte ze - na negen jaar- haar rentree in haar geboorteland. 

“Ik ben gelukkig met mijn nieuwe man en mijn twee kinderen,” zegt ze.

Maar dat neemt niet weg dat Frankrijk altijd blijft trekken, besluit ze: “Het is fijn dat ik mijn jaren in Frankrijk en mijn ervaring als docent nu goed kan benutten om mensen op een leuke, leerzame en motiverende manier de Franse taal te leren. Verder geef ik online- of in-company trainingen voor bedrijven om zakelijk Frans te leren. Iedereen met interesse in één van de cursussen is van harte welkom voor meer informatie. Bel me gerust (06-42571433), kom een keer een les bijwonen om de sfeer te proeven of bekijk mijn website: www.francaisfacile.nl 

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden