• Arie Visser (l) tijdens de Loetcross eerder dit jaar.
• Arie Visser (l) tijdens de Loetcross eerder dit jaar. Foto: wijntjesfotografie.nl

Arie Visser blijft voorlopig z'n rondjes lopen

Sportt 2.022 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Al vier decennia lang heeft Arie Visser (56) zijn hart verpand aan hardlopen. Elk jaar staat de Krimpenaar aan de start van 40 à 50 wedstrijden. En daar hoort -uiteraard- ook de Oliebollenloop bij. 

De Avantri-atleet, die trainer is bij AV Start en de RAG-cross organiseert, is bij wedstrijden een graag geziene gast. De heibaas/grondwerker bij Hogendoorn Grondverzet en Heiwerken uit Ouderkerk traint gemiddeld 40 kilometer per week op de weg.

"Nu komen er wedstrijden aan van 15 kilometer en langer en dat vraagt meer duurvermogen, dus loop ik wat langere afstanden. Voor meer inhoud cross ik 's winters. Je loopt nooit in hetzelfde ritme en je moet voor 100% geconcentreerd blijven, want anders ga je onderuit. Eigenlijk kan ik op alle terreinen wel uit de voeten. In het Duitse Thüringen won ik verrassend een bergloop in mijn leeftijdsklasse. Ik versloeg de plaatselijke favoriet, die elk jaar zegevierde. In de atletieksport heb je er dan geen vijand, maar een vriend bij."

Tot zijn 28ste was Arie Visser een geduchte karateka, die in het bezit is van de tweede dan. Bij sportschool Slingerland in Capelle gaf hij les in deze tak van vechtsport. "Op een gegeven moment zat ik aan mijn plafond en verloor het plezier," stelt de afgetrainde atleet. "Het hardlopen, dat ik al vanaf mijn zestiende deed, vond ik leuker. Ik werd lid van de Schoonhovense atletiekclub Avantri en maakte een flinke progressie. Het meest trots ben ik mijn pr's op de baan op de 5.000 meter (16.11 min.) en 10.000 meter (33.50 min.). Die tijden liep ik 25 jaar geleden. Nu doe ik er wat langer over."

Heuveltraining
In zijn hardloopcarrière probeert Arie Visser zich altijd te verbeteren. "In wedstrijden op regionaal niveau kan ik in mijn leeftijdsklasse met de voorsten mee, maar op nationaal niveau lopen de toppers me glad voorbij. Op het NK 1500 meter eindig ik al drie jaar op rij bij de laatsten. Niet erg, hoor. Ik ga voor een persoonlijk goede tijd. In Lekkerkerk train ik op de dinsdagavond met veel plezier een loopgroepje van AV Start. Dan gebruiken we de Lekdijk voor heuveltraining. Mijn eerstvolgende wedstrijd is de altijd geslaagde Oliebollenloop op Oudjaarsdag en op 21 januari organiseer ik met Ruud van de Velde in het Loetbos de RAG-cross. Elk jaar bieden we deelnemers een ander parkoers."

Arie Visser raadt mensen, die - al dan niet op doktersadvies - moeten gaan bewegen, het hardlopen aan. "Het is een laagdrempelige en goedkope sport. Als ik geen hardnekkige blessures krijg, blijf ik voorlopig mijn rondjes lopen."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden