• De Dekker Halve Natuur Marathon: hardlopen op afwisselende ondergrond.
• De Dekker Halve Natuur Marathon: hardlopen op afwisselende ondergrond. Foto: wijntjesfotografie.nl

AV Start organiseert weer Halve Natuurmarathon in en rond Loetbos

Sport 838 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Menig hardloopliefhebber kijkt er naar uit: de Dekker Halve Natuurmarathon van AV Start. Zondag 19 maart staat de loop in en rondom het Loetbos weer op het programma.

Krimpenaar Ab Buitendijk (70) en mede-initiatiefnemer Rob Mul inspecteren het parcours deze weken regelmatig voordat zondag de 19e om 11.00 uur het startschot klinkt. 

“Bijzonder aan de loop is dat de ondergrond steeds wisselt. Van de paadjes in het Loetbos tot aan kaaitjes en van weiland tot enkele stukken asfalt. Het maakt deze halve natuurmarathon extra uitdagend”, zegt eerstgenoemde.

Voorinschrijving
Niet voor niets melden veel liefhebbers zich jaarlijks aan de start. Buitendijk: “Vorig jaar was het aantal deelnemers na twee coronajaren, waarin de loop niet gehouden kon worden, even wat minder, maar nu is het aantal voorinschrijvingen al hoger dan het totaalaantal vorig jaar. Gelukkig maar, want we kunnen lopers genoeg kwijt. We beschikken dankzij een sponsor over een grote loods waar de deelnemers zich kunnen omkleden en ook de overige omstandigheden zijn geschikt voor de ruim honderd lopers die we normaal gesproken trekken.”

Regen, wind en soms zelfs sneeuw maken de halve natuurmarathon vaak extra zwaar, maar nog nooit is de loop vanwege de weersomstandigheden afgelast. “Nee hoor, in het geval van een modderige ondergrond kunnen we het parcours altijd nog iets verleggen dan wel met houtsnippers aan de gang om het enigszins begaanbaar te houden. En voor veel lopers geldt: hoe zwaarder, hoe beter”, aldus Buitendijk.

Vrijwilligers
Zelf trekt de sportieve 70-jarige Krimpenaar, die ruim 50 (!) marathons op zijn naam heeft staan, zondag 19 maart ook zijn hardloopschoenen aan.

“Dankzij de tientallen vrijwilligers kan ik dat doen. Waar sommige atletiekverenigingen geen wedstrijden meer kunnen organiseren omdat ze geen mensen kunnen mobiliseren hebben wij over vrijwilligers niet te klagen. Hulde! Daarnaast zijn we de grondeigenaren, waaronder boeren, en de gemeente dankbaar voor hun medewerking.”

Het parcoursrecord staat op 1:11.06. Buitendijk: “Daar kom ik niet bij in de buurt, maar wie het lukt om deze tijd te verbeteren krijgt 100 euro. Bij de dames is het record 1:29.48.” 

Andere afstanden
En voor wie graag onverhard loopt maar 21 kilometer teveel van het goede vindt, kan kiezen uit een 5 en 10-kilometer loop. “Jeugdlopers tot en met 17 jaar kunnen aan de Engelse mijl (1,6 km) deelnemen. Om het lopen voor jongeren te promoten is deelname gratis.”

Buitendijk kijkt er naar uit: “Het is toch een stukje hardloop- én Krimpenerwaardpromotie. Met muziek en catering bij startpunt De Hooiberg komen ook de toeschouwers aan hun trekken.”

Zie voor alle informatie de website van AV Start.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie