• De vrouwenploeg van MTD-De Waardrenner heeft de eerste zege al binnen.
• De vrouwenploeg van MTD-De Waardrenner heeft de eerste zege al binnen. Foto: aangeleverd

Ook regiorenners hebben zin in het nieuwe wielerseizoen

Sport 836 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Ook de wielrenners uit de Krimpenerwaard hebben zin in het nieuwe seizoen. Al kijken sommigen nog even de kat uit de boom.

Belofte Gijs van den Broek (18) uit Schoonhoven reed de afgelopen twee seizoenen als junior voornamelijk in België voor het Flanderscolor-Galloo Team. Een vijfde plek in Retie-Schoonbroek was zijn beste uitslag in 2022. 

“Ik wil mij in de clubploeg van TWC De Kempen, die verbonden is aan het continentale team VolkerWessels, in de kijker rijden,” aldus Van den Broek. “Momenteel richt ik me eerst op mijn studie Commerciële Economie aan de Hogeschool in Rotterdam. Mijn seizoenstart volgt later.”

Zijn plaatsgenoot Ando Overbeek, die als amateur zijn crossseizoen afsloot met een achtste plek op het NK, rijdt pas in april zijn eerste koers. “Eerst even bijkomen van het slopende winterseizoen,” aldus Overbeek.

Gravel
Eliterenner Piotr Havik gaat ‘gravelen’. In 2022 wist de Gouderakker enkele grote gravelwedstrijden te winnen. Op het WK in het Italiaanse Veneto eindigde Havik als elfde.

“Dit seizoen wil ik me opnieuw plaatsen voor het WK Gravel,” zegt de freelance marketeer. “Daarvoor rijd ik wedstrijden in heel Europa. Dat kost me veel tijd en geld. Ik zoek partners, die mij daarbij financieel steunen. In Nederland rijd ik voor de clubploeg van Westland Wil Vooruit criteria bij de eliterenners. De ronde van Woensdrecht is half maart mijn eerste koers.”

Mtd-De Waardrenner
Een team dat er bij de seizoensstart meteen wil staan, is de vrouwenclubploeg Mtd-De Waardrenner. Drie rensters, Sandra Dekker (Lekkerkerk), Ilse Lingen (Ouderkerk) en Iris Stevenson (Stolwijk), maken deel uit van de dertienkoppige formatie, die een succesvol 2022 achter de rug heeft.

Inmiddels heeft het clubteam de eerste overwinning al op zak. De Rotterdamse Mercedes Greinhart, die op familiebezoek was in Spanje, wist de Spaanse voorbereidingswedstrijd La Invernal Motorland op het MotoGP-circuit in Aragon te winnen. 

“Afgelopen zondag reden we in België de klassieker Brussel-Opwijk, waarna de ploeg een trainingsweek afwerkt onder de Spaanse zon,” vertelt ploegmanager Peter de Vries. “Onze eerste grote wedstrijd in Nederland is de Volta Limburg Classic. Onze rensters krijgen de kans zich te ontwikkelen in internationale wedstrijden. Startgelegenheid krijgen we ook in enkele klassiekers waar de wereldtoppers aan de start staan. Zo viel Deborah Veerman (Stolwijk) vorig jaar op bij continentale ploegen, die een veel groter budget hebben dan wij. Zij maakte met onze sprintster Melissa Hofman de overstap naar het Belgische team Proxilus.”

Hersenschudding
Deborah Veerman moet haar debuut voor haar nieuwe ploeg nog maken. Eind vorig jaar werd ze tijdens een trainingsrit aangereden en liep ze een zware hersenschudding op. “Ik had dit weekeinde graag gestart in Omloop Het Nieuwsblad, maar ik moet me nog rustig houden van de artsen,” aldus Veerman. “In mei kan ik me pas laten zien in de klimkoersen, waarin ik me hoop te onderscheiden.”

Kampioenschap 
Het Open Kampioenschap van het Groene Hart in Gouda leverde afgelopen week geen Krimpenerwaardse winnaar op, maar de regiocoureurs lieten zich op het clubparkoers van grtc Excelsior wel van voren zien.

Schoonhovenaar Sander van Viegen (31) reed een aantal ronden hard op kop, waardoor een vluchtgroep van tien man ontstond. De slimme fietsspecialist Ad Slingerland, die zijn werkgever is, haakte attent aan. Na vijf kwartier koers sprintte Hazerswoudenaar Gerrit Visser naar de winst. Van Viegen eindigde als zesde. 

“Ik fiets nog niet zo lang en moet nog veel leren,” vertelde Van Viegen na afloop. “Ik hoop een aantal zaterdagen vrij te krijgen om ‘nationales’ te gaan rijden.” 

Slingerland liet zich uitbollen en klasseerde zich als tiende. “Ik ben wel de eerste zestigplusser,” merkte de Haastrechtenaar lachend op.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden