• Arco Monster: speler, trainer en bestuurslid.
• Arco Monster: speler, trainer en bestuurslid. Foto: John Wijntjes

Volleybalvereniging Dosko timmert aan de weg

Sport 913 keer gelezen

STOLWIJK • Dosko heeft zich zowel bij de mannen als de vrouwen van een bescheiden dorpsclub ontwikkeld tot een regionale derdedivisionist. Beide teams staan stevig in het linkerrijtje.

Het Stolwijkse Dosko (Door ons samenspel komt overwinning ) is in 1965 opgericht. Het verenigingsgevoel is sterk en de tribunes zijn regelmatig goed gevuld op de dagen dat Dosko haar thuiswedstrijden speelt in sporthal De Stolp. Vrijwilligers verrichten met enthousiasme hun werkzaamheden voor de plaatselijke volleybaltrots. 

Opgeklommen
Eén van hen is Arco Monster, speler van de hoofdmacht, trainer van het eerste vrouwenteam en bestuurslid. “De eerste teams zijn de afgelopen jaren met dezelfde spelers opgeklommen van de eerste klasse naar het huidige regionale derdedivisieniveau,” zegt Arco Monster trots. “Bij onze eerste teams leggen we de nadruk op presteren. Tijdens de coronaperiode zijn geen spelers afgehaakt. De ingestroomde jongeren hebben zich ontwikkeld tot volwaardige basisspelers en zijn nu in staat wedstrijden voor ons te winnen. Voor de breedte streven we naar onderlinge aansluiting van de teams, zodat instroom op verschillende niveaus mogelijk is. Onze tweede teams spelen inmiddels in de eerste klasse, best een aardig niveau.”

Arco Monster denkt dat een nog hoger niveau voor Dosko in de toekomst mogelijk is. “Als club denken we aan de langere termijn,” vervolgt de logistiek coördinator bij Cube Bikes. “We zijn ervan doordrongen dat de wisselwerking tussen de spelers, trainers en andere betrokkenen het belangrijkste is binnen een vereniging. Die wisselwerking verenigt mensen en leidt tot succes. Het eerste vrouwenteam train ik samen met Ronald Heijstek. Ik ben bij elke wedstrijd, tenzij ik zelf moet spelen.”

Afgelopen zaterdag was zo’n dag waarop Arco Monster als trainer en speler actief was. Het eerste damesteam nam het op tegen het Goudse VollinGo 2 en won met 3-1. Aansluitend speelden de mannen, die op de vijfde plaats staan, tegen koploper Zaanstad 3, dat met 1-3 zegevierde. Arco Monster: “Bij winst laten we ons het overwinningsbiertje goed smaken. Bij verlies spoelen we de nederlaag weg.”

Jeugd
De Stolkse volleybaljeugd krijgt de nodige aandacht. De volleybalspeeltuin is er voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 5 jaar. Binnen deze vorm maken zij kennis met sport en spel. Bij kinderen tot 12 jaar wordt het volleyballen stapsgewijs aangeleerd volgens een door de Nederlandse Volleybal Bond ontwikkelde dynamische volleybalvorm. Vanaf 12 jaar en ouder spelen jongeren in een van jeugdteams van Dosko. 

“We geven clinics op lagere scholen om de jeugd met volleybal bekend te maken,” merkt Arco Monster nog op. “De vereniging zorgt voor voldoende bekwame trainers. Ieder lid van Dosko, dat ruim honderd leden telt, draagt trouwens zijn steentje bij, zodat de belasting per vrijwilliger beperkt blijft. Vele handen maken licht werk.”

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie