• De Hollandse delegatie.
• De Hollandse delegatie.

Hollandse polsstokverspringers verliezen Tweekamp nipt van Friesland

3 jul, 20:25 Sport 1 keer gelezen

REGIO • Eén keer per jaar springen de polsstokverspringers niet voor zichzelf, maar in teamvorm. De beste Hollandse en Friese springers worden geselecteerd en zij vechten met elkaar uit welk team er beter is. 

Afgelopen zaterdag werd de editie van 2022 versprongen op de nieuwe schansen in It Heidenskip (Friesland). Deze nieuwe schansen voldoen aan de perfecte afmetingen en constructies en dit leek dan ook een garantie op verre sprongen. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op en kwam zowel Holland als Friesland op voorsprong.

Hierbij lieten vanuit het Hollandse kamp voornamelijk Guus Hoogland (Montfoort) en Reinier Overbeek (Benschop) zich zien met sprongen boven de 20 meter (resp. 20.20m en 20.26m). Bij de jongens was het Wessel Schenk (Schoonhoven), die de verste sprong van de dag liet noteren. Mede door zijn 17.04 meter won de Hollandse jongensgroep met een verschil van 2.01 meter. 

Hier tegenover stond dat de Friese dames huis hielden. De beste drie dames kwamen uit Friesland, waarbij Tessa Kramer zelfs 16.22 meter sprong.

Ook bij de meisjes was het verschil in het voordeel van de Friezen. Hanneke Westert (Sneek) en Berber de Vries (Mantgum) sprongen ruim over de 15 meter, waar de Hollandse meisjes geen antwoord op hadden. De Hollandse dames en meisjes sprongen degelijk, maar kwamen qua afstand tekort in vergelijking met hun Friese opponenten.

Verschil
Het verschil kon voor Holland gemaakt worden in de senioren-categorie. Gemiddeld presteren de Hollandse senioren dit jaar beter dan hun Friese collega’s. In It Heidenskip waren de senioren echter niet bij machte om dit te laten zien.

Erwin Timmerarends (Bodegraven) zette als enige Hollander een 20-meter neer (20.09m), maar de andere senioren wisten geen potten te breken.

Thuisspringers Sytse Bokma en Rutger Piersma sprongen beiden een nieuw persoonlijk record van respectievelijk 21.13 en 20.22 meter. Lucas van Eijk (Haastrecht) zette hier nog 19.61 meter tegenover, maar dit kon niet voor Hollandse winst zorgen.

Programma
De Friese en Hollandse springers zullen elkaar volgende maand -6 augustus- weer tegenkomen op de Nationale Fierljep Manifestatie, ook in It Heidenskip.

Aankomende week komen de springers in actie in Linschoten (6-7) en in Zegveld (9-7). 

Meer informatie: www.pbholland.com

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie