• Milou Dees met Francesco.
• Milou Dees met Francesco. Foto: Equigeniek Paardenfotografie

Dressuuramazone Milou Dees kiest voor de geleidelijke weg

Sport 408 keer gelezen

BERKENWOUDE • Dressuuramazone Milou Dees uit Berkenwoude keerde deze zomer met twee medailles terug van het Jeugd-EK in het Spaanse Oliva Nova. Succes dat naar meer smaakt voor de 21-jarige Berkenwoudse en haar paard Francesco.

“Dressuur mag je zien als de ‘ballettak’ van de paardensport”, zegt Milou Dees. “Voor buitenstaanders is het vaak moeilijk te beoordelen of oefeningen goed of juist niet goed worden uitgevoerd. Voor hen is het al snel mooi, ha ha! Jury’s zijn echter een stuk strenger. Tijdens wedstrijden zitten ze op verschillende plekken, zodat ze vanuit alle hoeken kunnen kijken naar je prestaties.”

Onderaan de ladder
Milou Dees behoort in haar tak van sport tot de top van de jonge dressuurtalenten. Het feit dat ze deel uitmaakt van het KNHS-Talentenplan onderstreept die status. “Ik ben inmiddels toegetreden tot een nieuwe categorie: de Tussenklasse 21 tot en met 25 jaar. Dat is best een flinke overgang. In de categorie 18 tot 21 jaar won ik verschillende prijzen en behoorde ik tot de beste amazones. Hartstikke leuk, maar in deze nieuwe afdeling begin ik min of meer onderaan de ladder. Dat zie ik als een mooie uitdaging. Ik ben ook van plan om de tijd te nemen om me verder te ontwikkelen. Ik heb nog vier jaar om in deze klasse de top te bereiken. Het hoeft dus allemaal niet zo snel.”

Aaien
Milou Dees zette op haar zesde de eerste schreden in de hippische sport. “Ik heb de liefde voor paarden van mijn moeder meegekregen. Ik herinner me nog goed dat als we een weekend weg waren met de familie, ik tijdens wandelingen of een fietstochtje altijd wilde stoppen als we onderweg een weiland met paarden tegenkwamen. Dan moest ik ze aaien, hè.”

Op haar zesde sloot Milou Dees zich aan bij Manage De Driesprong in haar woonplaats Berkenwoude. “Ik ben daar drie jaar geweest en reed op jonge en onervaren pony’s. Daar leerde ik veel van. Toen ik bijna tien was, kreeg ik mijn eerste eigen pony: It’s Me. Vanaf dat moment ben ik met dressuur begonnen.”

Twijfel
Met It’s Me lukte het haar om van ‘het niets’ naar de Z1 klasse te komen, het op één na hoogste dressuurniveau. Na een jaar of drie werd ze te groot voor deze pony en werd It’s Me verkocht. Milou: “Na het afscheid van It’s Me twijfelde ik: doorgaan met pony’s of overstappen naar een paard. Ik koos uiteindelijk voor een iets grotere pony. Dat werd Mystery Dancer. Ook met deze pony voelde ik meteen een klik. We gingen op een gegeven moment internationaal rijden en kwamen terecht in het B-Kader en het KNHS Talentenplan. Echt gaaf!”

Francesco
Na Mystery Dancer stapte Milou Dees over naar een paard waarmee ze ook bij de junioren goed mee kon komen in de bovenste regionen. “Het leek ons handig om een wat meer ervaren paard te kopen”, blikt ze terug. “Ik was daarbij best kieskeurig en heb een stuk of vijftig paarden uitgeprobeerd. Geen enkele daarvan voelde perfect aan, reden om de plannen wat te wijzigen en tóch voor een jonger paard zonder al teveel ervaring te gaan. Zo kwam ik uit bij Francesco. Ik was meteen weg van hem. Het was liefde op het eerste gezicht!”

Intuïtief pasten ze bij elkaar, het gevoel was goed. “Ook zag ik dat-ie in potentie kwaliteiten had in stap, galop en draf. Toen vervolgens ook bleek dat-ie graag voor me wilde werken, konden we serieus gaan bouwen aan iets moois.”

Goed team
Inmiddels mag rustig worden gesteld dat Francesco en Milou al een aantal jaar een goed team vormen. “De eerste successen kwamen in mijn junioren 16/18-tijd toen we op het EK van 2018 met het team een gouden medaille wonnen en Francesco en ik op het NK vierde werden. Bij de Jong-rijders pakten we een bronzen plak op het NK en scoorden we ook bij internationale wedstrijden regelmatig diverse prijzen. En afgelopen zomer kwamen daar de Europese plakken in Spanje nog bij. Een mooie stimulans om ook in een hogere leeftijdsklasse door te gaan met presteren. Francesco en ik hebben er zin in!”

Jan Timmer

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie