• Een aantal waterpolodames met hun trainer.
• Een aantal waterpolodames met hun trainer.

Waterpolo-damesteam De Lansingh wil competitie in

Sport 475 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Als het aan Christel Rijkers en haar teamgenoten ligt, wordt het dameswaterpolo bij De Lansingh nieuw leven in geblazen. "Dit is zo'n gave sport; het moet toch mogelijk zijn om competitie te gaan spelen?"

De huidige bezetting is met zeven dames precies voldoende om een team te vormen. Extra aanwas is noodzakelijk om in competitieverband uit te komen. "Vijf of zes dames erbij zou mooi", meldt spraakwaterval Christel in zwembad De Lansingh. "Iedereen die de sport eens wil uitproberen is welkom. Dat geldt natuurlijk ook voor onze mannen- en jeugdteams."

Zo'n vijftien jaar geleden viel het damesteam door verschillende oorzaken uit elkaar. "Dat betekent dat er al jarenlang voor meisjes geen aansluiting meer is vanuit de jeugd. Meiden ouder dan zestien jaar vallen buiten de boot."

Totaalsport
Zonde, oordeelt de 20-jarige Christel, die zelf een jaar geleden via een vriendin kennismaakte met de intensieve sport. "Ik deed aan fullcontact karate en wilde graag eens een teamsport beoefenen. Ik raakte gelijk verslingerd aan waterpolo."

Wat de sport zo mooi maakt? "Er zit zoveel in. Alleen op tactiek kun je al uren trainen. Daarnaast de ligging in het water, het zwemmen op zich en het uithoudingsvermogen: dit is een totaalsport."

Christel zelf is heel fanatiek, bekent ze. "Zodra ik de bal zie denk ik: die is van mij", lacht ze.

En op de vraag of waterpolo echt zo'n harde sport is? "Je moet wel tegen een stootje kunnen. Er gebeurt van alles wat eigenlijk niet mag, al valt dat op ons niveau nog wel mee." Met een lach: "Wat je uitdeelt, krijg je terug."

Handbal
"Waterpolo is geen sport voor watjes", vult de inmiddels aangeschoven Iris van Geijn (18) aan. De handbalster blijft trouw aan De Treffers, maar richt zich daarnaast op waterpolo. "Ik kom net kijken en moet nog veel leren. Vandaar dat ik net baantjes ben wezen trekken om mijn zwemslag te verbeteren. Handbal is gaaf, maar waterpolo is net weer even wat moeilijker. Alleen al omdat je boven water moet zien te blijven als je gooit of de bal wil veroveren."

Het duo hoopt nieuwe dames te interesseren, zodat het team zich kan inschrijven voor de competitie. "Leeftijd is niet belangrijk", melden ze. "Nu trainen we twee keer in de week en spelen we soms oefenpotjes tegen teams uit de omgeving. Bij voldoende aanwas kunnen we vanaf januari aan de competitie deelnemen en anders misschien volgend seizoen."

Belangstellenden zijn welkom om drie keer gratis en vrijblijvend mee te trainen: op dinsdag van 19.45-20.45 uur en vrijdag van 19.15-20.00 uur in zwembad De Lansingh. Meer informatie via https://www.facebook.com/dames1waterpolo/?fref=ts

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie