• V.l.n.r.: Anne, Marrie en Liesbeth van Herens & Herens.
• V.l.n.r.: Anne, Marrie en Liesbeth van Herens & Herens. Foto: Emilie Friedrich

Herens & Herens: ‘Hart voor de stad en zilver’

Nieuws 702 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Als leverancier van gereedschap en materialen voor goud- en zilversmeden is ‘Herens & Herens’ nagenoeg onzichtbaar voor het publiek. Toch zijn medewerksters op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei, actief betrokken bij de Nationale Zilverdag in Schoonhoven.

Dit voorjaar is het 25-jarig jubileum gevierd van het familiebedrijf dat zich presenteert als de ‘bouwmarkt’ voor goud- en zilversmeden. “We leveren gereedschap en andere benodigdheden”, legt Anne Middelkoop-Herens (36) uit. Samen met haar zus Liesbeth, moeder Marrie en zeven vrouwelijke personeelsleden, runt ze de succesvolle onderneming. “Zelf maken we geen sieraden, wel hebben de meeste werkneemsters daar affiniteit mee. Daarom presenteren ze zich op eigen titel tijdens de Zilverdag met een kraam in het centrum. Voor ons is deze dag de drukste van het jaar. Veel vakgenoten uit binnen- en buitenland bezoeken dan ons bedrijf en doen hun aankopen.”

‘Direct vanaf het begin liep de zaak goed’ 

“Mijn man Mees is het bedrijf in maart 1999 gestart”, vertelt Marrie Herens (67), al bladerend door een album met foto’s uit de beginperiode. “Daarvoor werkte hij bij Drijfhout, ook leverancier van gereedschappen. Van de ene op de andere dag ging het bedrijf plotseling dicht. Mees vroeg of ik mee wilde helpen een eigen onderneming te beginnen. Dat heb ik gedaan, direct vanaf het begin liep de zaak goed. Mees deed de verkoop, ik voornamelijk de boekhouding en regelde van alles. Negen jaar later zijn we vanwege ruimtegebrek vanuit de Lopikerstraat verhuisd naar het huidige pand aan de Slootweg.”

‘Klanten zijn bij ons geen nummer’

In hetzelfde jaar kreeg Mees te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Marrie: “Tot zijn overlijden hebben we nog drieënhalf jaar veel van hem geleerd. Samen met mijn dochters ben ik na zijn overlijden verder gegaan. Het bedrijf is gegroeid, wat is gebleven is de ontspannen sfeer en klantvriendelijkheid.” Anne valt haar bij: “Onze focus blijft op de ambachtelijke edelsmid, dit in combinatie met een webshop en actief op social media. Bij ons zijn klanten geen nummer, we nemen alle tijd om ze te helpen.”

Herens & Herens is lid van het Gilde St. Eloy, het collectief voor de edelsmeden. “Goed om als ondersteunend deelnemer de verbondenheid te houden met de branche”, besluit Anne. “Als voorzitter en erelid van het gilde had mijn vader ook een hart voor de stad en zilver.”

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden