• Het protest bij de Plus-supermarkt in Ouderkerk aan den IJssel.
• Het protest bij de Plus-supermarkt in Ouderkerk aan den IJssel. Foto: John Wijntjes

Boeren protesteren bij supermarkten in Krimpenerwaard tegen ‘Week zonder Vlees’

Nieuws 6.612 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een groep agrariërs uit de Krimpenerwaard heeft dinsdag geprotesteerd tegen de ‘Nationale Week zonder Vlees’. Ze deden per tractor supermarkten in verschillende kernen aan en gingen in gesprek met eigenaren/franchisehouders.

“We zijn het zat dat boeren worden gecriminaliseerd”, stelt woordvoerder Floor de Jong. “Alsof boer zijn een misdaad is. De Krimpenerwaard is een veenweidegebied, waar vlees en zuivel worden geproduceerd. Waarom zouden supermarkten in deze regio meedoen aan iets als een Week zonder Vlees en daarmee de eigen boeren duperen?”

Promoten vegetarische producten
Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft deze week -4 t/m 10 maart- uitgeroepen tot landelijke Week zonder vlees (en zuivel). Supermarkten haken hier op in door bijvoorbeeld vegetarische producten te promoten.

“Wat iedereen eet moet hij of zij zelf weten”, meent Floor de Jong. “Maar waarom het één promoten en het ander daarmee verdacht maken? Waarom bijvoorbeeld ook niet biologisch vlees en zuivel promoten?”

Tocht langs supermarkten
Reden voor de Bergambachtse agrariër en een twintigtal collega’s om verspreid over de dinsdag supermarkten in onder andere Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel aan te doen.

Floor de Jong hierover: “We hebben de discussie met open vizier gevoerd en ons standpunt duidelijk gemaakt. Daarbij hebben we laten weten dat supermarkteigenaren in de Krimpenerwaard wat ons betreft niet altijd in hoeven haken op iets wat ze van de overkoepelende organisatie krijgen opgelegd.”

Begrip voor standpunt
Supermarkteigenaar Henk Vergeer, van Plus Vergeer in Ouderkerk aan den IJssel, spreekt van een ‘prima gesprek’: “Ik heb er begrip voor dat boeren opkomen voor hun eigen belang. Ik vind daarbij wel dat iedereen zelf mag bepalen wat hij of zij eet. Het bezoek was voor mij geen reden om de Week zonder Vlees af te blazen, ofzo. Dat kan ook helemaal niet. Bovendien kunnen klanten hier uiteraard deze week ook gewoon voor vleesproducten terecht, sommige zelfs in de aanbieding.”

Winkelhof
Een ‘post’ op de Facebookpagina van Winkelhof Bergambacht, waarin de Week zonder Vlees bij de plaatselijke Plus-supermarkt werd gepromoot, leidde dinsdagochtend al tot uiteenlopende reacties.

Reden voor het bestuur van Winkelhof Bergambacht om het volgende statement te maken: ‘Het bestuur en leden van Winkelhof Bergambacht betreuren het dat het bericht rondom de Nationale week zonder Vlees negatieve gevoelens opwekt. We hebben geen enkele intentie om collega-ondernemers, buurt-, dorps-, en streekgenoten in een kwaad daglicht te stellen. Winkelhof Bergambacht probeert, als collectief, voor een zo breed mogelijke doelgroep een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod te bieden. Het staat een ieder, ongeacht herkomst, geslacht of geloof, uiteraard vrij eigen keuzes te maken, passend bij persoonlijke voorkeuren’.

Door de strot duwen
Floor de Jong tenslotte: “Pijnpunt voor ons is vooral dat actiegroepen het klimaat aangrijpen om ons dingen door de strot te duwen. Zoals geen vlees en zuivel meer eten, omdat dat goed zou zijn voor de natuur. Maar dat is wat ons betreft veel te kort door de bocht. Geen vlees en zuivel betekent voor ons bovendien geen inkomsten. Daarom hopen we dat dit vooral een ‘eens maar nooit weer-week’ was.”

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:


Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Het protest bij de Plus-supermarkt in Ouderkerk aan den IJssel.
• Het protest bij de Plus-supermarkt in Ouderkerk aan den IJssel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden