• De invulling van het IHC- en Stoommolenterrein zoals 'Mooi Crempene' dat graag ziet.
• De invulling van het IHC- en Stoommolenterrein zoals 'Mooi Crempene' dat graag ziet. Illustratie: Stichting Mooi Crempene

Nieuwe invulling IHC-terrein? Mooi Crempene weet het wel: ‘woningen mèt recreatieve voorzieningen’

Nieuws 4.752 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Stichting Mooi Crempene kijkt uit naar de ‘dialoogtafel’ op 13 februari. De raadsadviescommissie wordt dan bijgepraat over ontwikkelingen rondom het IHC-terrein in Krimpen aan de Lek. Mooi Crempene gaat voor woningen mèt recreatieve en toeristische voorzieningen.

“Dat is waar we het al vijf jaar voor doen” zegt Peter van der Graaf, woordvoerder van Mooi Crempene. “Om tot een goede maatschappelijke maar vooral mooie en realistische invulling van het gebied te komen, moeten we verder kijken dan een plan van weer een projectontwikkelaar. Een dialoogtafel kan daar een perfecte tool voor zijn.”

Bevorderen leefbaarheid
De stichting heeft als doel het bevorderen van de leefbaarheid in Krimpen aan de Lek. Peter van der Graaf: “In eerste instantie door een goede invulling van het IHC-terrein en het aangrenzende Stoommolenterrein. Beide locaties grenzen aan de noordzijde vrijwel aan het dorpshart en aan de zuidzijde aan de Lek. Ze liggen braak sinds circa 40  jaar geleden de industriële activiteiten gestopt zijn.”

Mooi Crempene werd volgens Van der Graaf opgericht, ‘omdat een groep bewoners zich realiseerde dat weer afwachten op een volgende projectontwikkelaar geen optie is’: “Je komt altijd te laat om dan nog serieus mee te kunnen praten. We willen ons dan ook volledig verdiepen in de materie met behulp van deskundige adviseurs. En vervolgens proactief alle partijen benaderen met onze ideeën, wensen en daarmee concrete voorstellen doen. We hebben als stichting inmiddels al meer dan 600 sympathisanten.”

Te complex, ook financieel
Al vier keer eerder probeerden eigenaren en projectontwikkelaars tenminste 250 woningen op het terrein te plannen, blikt de woordvoerder terug. “Daar komen dan nog de gewenste woningen op het Stoommolenterrein bij. Deze plannen zijn alle voortijdig gestopt omdat de opgave te complex was, ook financieel. Kort door de bocht betekende dit alleen dure woningen.”

De buitendijkse ligging, vervuiling door voormalige industriële activiteiten, de functie van het gebied als waterberging en primaire waterkering én de lastige ontsluiting als gevolg van de smalle dijk maken de herontwikkeling er niet makkelijker op.

Nieuwe plannen
Van der Graaf: “Nu lijkt een vijfde projectontwikkelaar (ontwikkelcombinatie DBL, red.) opnieuw plannen te ontwikkelen. Onze zorg is dat er wéér veel vaste woningen, met gestapelde bouw, ontworpen worden om de kosten van de sanering te betalen. Wij vinden dat die kosten bij de grondeigenaar thuishoren en niet bij onze gemeenschap, waaronder de toekomstige bewoners. De grondeigenaar heeft de afgelopen 170 jaar het terrein geëxploiteerd en het in deze vervuilde en verwaarloosde staat gebracht.”

Vervolgens: “Wij gaan uit van de huidige bestemming van dit terrein, vastgesteld in 1989 door de gemeente, namelijk groenvoorziening. Met daarbij de mogelijkheid tot recreatie en eventueel de bouw van 40 woningen: drijvende woningen en woonarken. Niet lang geleden is er nog een plan gepresenteerd op het Stoommolenterrein van circa 30 woningen. Dat gedeelte hebben wij in ons nieuwe plan ingetekend om een totaaloverzicht te bieden. De gemeente eist bij een nieuw bestemmingsplan een invulling van beide terreinen. Wij gaan daarmee uit van totaal 70 woningen in het gebied.”

Recreëren aan de Lek
Mooi Crempene denkt vooral ook aan recreatieve en toeristische voorzieningen, zoals natuurbehoud (behoud en het toegankelijk maken van het 50 jaar oude ooibos), recreëren aan de Lek (met o.a. een wandelpromenade en horeca met terras aan het water); openbaar vervoer over water; jachthavens/watersport (behoud van de huidige jachthaven(s) en het verder uitbreiden van de historische haven met meerdere schepen).

Van der Graaf tenslotte: “Inwoners van onze gemeente moeten kunnen ervaren hoe mooi, leuk en actief je kunt recreëren langs de Lek. Veel van bovengenoemde punten zullen niet alleen een factor worden voor maatschappelijke samenhang, maar ook het toerisme deze regio stimuleren.”

De dialoogtafel over de ontwikkelingen rond het IHC-terrein in Krimpen aan de Lek wordt dinsdag 13 februari (aanvang: 20.00 uur) gehouden in de raadzaal te Lekkerkerk.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app