Brood van Kaatje
Brood van Kaatje Foto: Hermen Buurman

Brood van Kaatje: ‘Brood waar je blij van wordt’

Nieuws 795 keer gelezen

BERKENWOUDE • Vrijdag is bakdag bij Brood van Kaatje. De onweerstaanbare geur van versgebakken brood komt ons tegemoet. Karin en haar man Henk verwelkomen ons tussen de bedrijven door in hun huis in Berkenwoude. Elke vrijdagmiddag zijn bewoners uit het dorp en omstreken welkom om hun superverse brood op te halen én elkaar te ontmoeten.

De keuken van Karin wordt intensief gebruikt vandaag. Aan de ene kant liggen er net gebakken broden af te koelen, aan de andere kant is ze druk bezig om de volgende batch ovenklaar te maken. Ze loopt met de nog ongebakken broden richting hal, waar de semiprofessionele oven in de overgang tussen het huis en de schuur staat opgesteld. Na ongeveer een half uur is het brood klaar en kan, als de oven weer op temperatuur is, de volgende batch erin. Ze bakt in een oven met stenen vloer, zodat de korst van het brood lekker knapperig wordt en mooi openbarst. Het is puur ambacht, in haar eigen huis; zo’n 80-100 broden vinden elke week gretig aftrek bij haar klanten. “Het is kleinschalig”, vertelt Karin, “maar het is wel professioneel.”

Karin wilde na een carrière in de uitgeverij iets gaan doen waar ze echt blij van werd. Ze deed een intensieve boulangerie-opleiding bij het Bakery Institute in Zaandam, waarbij ze zich specialiseerde in het bakken van desembrood. Het thuisbakken begon kleinschalig. “Ik ben met een mand met mini-broodjes en een flyer erbij langs deuren gegaan. Door mond-tot-mondreclame is het steeds verder bekend geraakt.” Elke week bakt Karin met veel liefde en passie een standaard assortiment vegan broden, met daarbij een special, zoals een gevuld brood, alles zonder toevoegingen of verbetermiddelen, én iets zoets. “Het brood is een genot om te eten. Dat horen we ook van onze klanten, die hier puur vanuit kwaliteit en beleving hun brood komen halen. Er is altijd een proeftafel, waar je de baksels kunt proeven. Een moment van gezelligheid en om elkaar te ontmoeten.” Karin besluit: “Het is brood waar je blij van wordt.”

Alle broden die door Karin gemaakt worden zijn op basis van haar eigen onderhouden desem met lange overnacht rijs en fermentatietijden in de koeling. Dit geeft extra smaak en aroma. “Ik bak direct vanuit de koeling. Daarom hoef ik niet heel vroeg mijn bed uit, gelukkig.” Karin werkt op bestelling onder meer om verspilling tegen te gaan. “Op dinsdag gaat de mail eruit, tot woensdagavond komen de bestellingen binnen en vermeerder ik mijn desem, op donderdag ga ik deegjes draaien en maak ik de broden op die tot vrijdag fermenteren in de koeling en vrijdag is bakdag.” De buurtbakker wordt weer gealarmeerd door een wekkertje: het is tijd om een batch uit de oven te halen. Vol bewondering nemen wij afscheid, met uiteraard een heerlijk brood voor thuis onder de arm. Dat wordt puur genieten…

Dit interview verscheen eerder in het gratis af te halen magazine WAARD. Het hele magazine is hier te lezen: https://kmp.nl/onze-titels/magazines/waard/ Tevens zijn daar de afhaaladressen te vinden. 


Link naar PDF bestand

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De grutto.
Dinsdag 12 maart: startavond weidevogelseizoen met 'Grutto-Astrid' Nieuws 19 uur geleden
• Groepsfoto met Paul van Schaik als stralend middelpunt.
Gouden KNVB-speld en erelidmaatschap voor Paul van Schaik Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Amnesty-werkgroep Krimpenerwaard deelt bloemen uit rond Vrouwendag Nieuws 21 uur geleden

Download onze app