• Het gezelschap besprak actuele thema's.
• Het gezelschap besprak actuele thema's.

CU-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis op bezoek in Stolwijk

Nieuws 662 keer gelezen

STOLWIJK • Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, bracht vrijdag een bezoek aan de Krimpenerwaard. Samen met lokale ChristenUnie-politici ging hij in gesprek met Stolwijkse winkeliers, een horecaondernemer en met vertegenwoordigers van de Stichting Promotie Krimpenerwaard (SPK). Het overkoepelende thema was: ‘Hoe houden we dorpen zoals Stolwijk vitaal?’ 

De dag, het thema en de deelnemers waren zorgvuldig gekozen, licht Ton van Dorp, fractievoorzitter van ChristenUnie Krimpenerwaard, toe: “17 November is namelijk Dag van de Ondernemer. Een mooie gelegenheid om met ondernemers in gesprek te gaan over een actueel thema. Het instandhouden van de winkelvoorzieningen is zo’n onderwerp. Inwoners winkelen tegenwoordig graag digitaal of zoeken grotere winkelgebieden in nabijgelegen steden.”

Uitdagingen op tafel
In de Polderkamer in Stolwijk kwam het gesprek volgens Van Dorp snel op gang: “Al tijdens het voorstelrondje kwamen de voorbeelden en de uitdagingen waar winkeliers mee te maken hebben op tafel. Pieter Grinwis maar ook wij als lokale politici hoorden de voorbeelden aan en reageerden.”

Een toename aan administratieve lasten en ‘onnodige’ Haagse regelgeving zijn uitdagingen voor ondernemers. Van Dorp: “Het steeds weer wisselende beleid, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies en duurzaamheid, geeft grote risico’s bij het investeren. Daarnaast voelen de winkeliers zich regelmatig niet gehoord door de politiek. Dat is één van de redenen waarom zij in Krimpenerwaard samen optrekken met SPK. Samen staan ze sterker, maar de hoeveelheid werk wordt er niet minder door.”

Flexibiliteit weg
In de gesprekken kwamen onderwerpen aan de orde, zoals het werken met jongeren en het begeleiden van stagiaires. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wet WAB) haalt teveel flexibiliteit uit de markt en geeft daardoor problemen, zo meldden de deelnemers.

Van Dorp: “Pieter Grinwis erkende deze problemen en gaf aan dat er een plan ligt om dit aan te pakken. De uitkomst is afhankelijk van de verkiezingen.”

Woningentekort
Ook het tekort aan woningen in Krimpenerwaard kwam aan de orde. Grinwis herkende dit probleem: “Minister De Jonge is goed bezig, maar provincies zijn nogal eens een hobbel”, zo sprak hij.

Aan het eind van de bijeenkomst werden de winkeliers en Pieter Grinwis bedankt met een toepasselijk streekproduct, een stuk Stolkse kaas. 

• Het gezelschap besprak actuele thema's.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app